התערבות בחינוך החרדי או בשורה למוסדות?
27.06.22 / 10:26
בהודעת משרד החינוך תוארה תכנית לעידוד לימודי ליבה במסדות החרדיים בתמורה לתוספת תקציב. מנגד ח"כ אייכלר טוען כי מדובר בהשוואת תקצוב מוסדות המוכש"ר והפטור לתקציב הרשתות החרדיות ומתייחס ברמיזה לסיומו של מאבק חסידות בעלזא להשתלב ברשת החינוך העצמאי
בהודעה מטעם משרד החינוך הבוקר דווח כי במסגרת סיכום בין משרדי האוצר והחינוך וביוזמת השרים ליברמן ושאשא ביטון, יצאה לדרך תכנית לעידוד לימודי ליבה במוסדות חינוך חרדים בתמורה לתוספת תקציב.
על פי ההודעה, מדובר בלימוד של מקצועות היסוד: מתמטיקה, אנגלית ומדעים במוסדות בהם לומדים בנים, שאינם מתוקצבים בשיעור של 100%:
• בתי ספר מוכש"ר אחרים אשר מתוקצבים בשיעור של 75% ומחויבים ב-75% מלימודי הליבה.
• בתי ספר במעמד "פטור" (תלמודי תורה): מוסדות אלה מתוקצבים בשיעור של 55% ומחויבים ללמד 55% ליבה.
על פי ההודעה, במסגרת התכנית יוקצה סכום כולל של עשרות מיליוני שקלים עבור המוסדות שיבחרו להצטרף לתכנית, וישתתפו במבחנים חיצוניים.
"כל מוסד חינוכי שיבחר להצטרף יהיה זכאי בשנה הראשונה למענק בגובה של כ-6,000 ש"ח לתלמיד", נמסר.
נוסף על זאת, המוסד החינוכי יקבל מענק שנתי באופן שוטף, בהתאם לשיעור התלמידים המשתתפים במבחנים. ככל ששיעורם יהיה גבוה יותר, המענק השנתי למוסד החינוכי יהיה גדול יותר.
מוסדות החינוך המצטרפים לתכנית ילוו באמצעות מעטפת מקצועית שתכלול בין היתר: הכשרה מקצועית של הצוותים החינוכיים, העסקת מורים מקצועיים, התאמה של תכניות הלימודים וספרי הלימוד. לשם כך, יוקצה מדי שנה סכום תוספתי ייעודי של 4.5 מיליון ש"ח.
המשרדים סיכמו כי ככל שיהיה צורך, מסגרת התקציב תורחב.
שר האוצר אביגדור ליברמן מסר: "משך שנים אני חוזר ואומר ששילוב חרדים בשוק התעסוקה עובר דרך צעד משמעותי אחד והוא לימודי ליבה בבתי הספר. היום, סוף סוף, אנחנו יוצאים לדרך עם תכנית משמעותית שתאפשר לתלמידים החרדים גם לשמור על אורחות חייהם וגם לרכוש את הכישורים הנדרשים ליציאה לשוק העבודה. המענקים בתכנית יינתנו על פי מבחנים חיצוניים אובייקטיביים, ולא יהיו עוד צינור להעברת תקציבים ללא פיקוח. מדינת ישראל נמצאת בצמיחה כלכלית והיא תוכל להגיע לעשירייה הראשונה במדד איכות החיים אם נשקיע בדיוק במקומות הללו של שילוב אוכלוסיות במעגל העבודה. מדובר בצעד חשוב וראשון במכלול הצעדים שיש לעשות כדי לשלב לימודי מתמטיקה, אנגלית ומדעים בעוד ועוד מוסדות חרדיים".
שרת החינוך יפעת שאשא ביטון מסרה: "מקצועות היסוד הם חלק חשוב מארגז הכלים שאנו רוצים להקנות לתלמידי מערכת החינוך כהכנה לחייהם הבוגרים. התוכנית אשר נבנתה תוך הידברות ושיח עם החברה החרדית, תאפשר גם לתלמידים החרדים את ההזדמנות לרכוש כלים אלו, לצד שמירה על הערכים החשובים לאורחות חייהם".
מנגד, ח"כ ישראל אייכלר בירך על המיזם וטען כי היא אינה כוללת כל התערבות בחינוך החרדי מלבד השוואת תקצוב מוסדות המוכש"ר והפטור לרשתות החינוך החינוך העצמאי ומעיין החינוך התורני.
בכך הוא מתייחס ברמיזה לסיומו של מאבק חסידות בעלזא להשתלב ברשת החינוך העצמאי, מאבק שעל פי המיזם המוצע - מתייתר.
"המאבק להשוואת התקצוב והתכנים בלימודי חול של התתי"ם לזה של רשתות החינוך החרדיות, נשא פרי. לא עוד הרעבת מוסדות הפטור והמוכש"ר כדי שיהפכו לממלכתי חרדי, כתנאי לקבלת מענקי לימודי חול, אלא שמירה מוחלטת על עצמאות החינוך החרדי", מסר ח"כ אייכלר.
"הסכמת משרד החינוך למענקי לימודי חול בלי שום נגיעה בחינוך הטהור, זה הישג חשוב והיסטורי לחינוך החרדי ועצמאותו. לאחר מאבקים נחושים שניהלנו בשנים האחרונות, הצלחנו בסייעתא דשמיא להשיג תקצוב שווה והולם לכל ילדי התתי"ם, ללא קשר לרשת זו או אחרת, כפי שדרשו גדולי ישראל.
"הקושי התקציבי שהעיק על תלמודי התורה בשנים האחרונות הוליד מיזמים מסוכנים שהיו עשויים לפגוע בעצמאות החינוך החרדי, כמו המ"מחים ודומיהם. בחסדי שמיים ילדי ישראל יוכלו להמשיך ללמוד כמסורת אבותינו ורבותינו ללא שום סטיה מדרך הקדושה והטהרה, וללא קשיי עוני ומחסור להורים ולמלמדים.
חדבריו, החל מחודש אלול יקבלו כל הת"תים שיחפצו בכך תקצוב שווה לרשתות החינוך החרדיות, ללא שום כפייה על מערכת הלימוד והחינוך".
מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]