העובדים הזמניים בנמל אשדוד פוטרו; פקק האוניות צפוי לחזור
17.11.22 / 12:00
הפיטורים ראו אור בעקבות סירוב ההסתדרות להעסיקם * נשיא התאחדות התעשיינים: "ועדי העובדים בנמלים הממשלתיים לא רואים מטר מעבר לתועלת האישית"
היום (ה') יעזבו את נמל אשדוד אחרוני העובדים הזמניים, בעקבות לחץ שהפעילו הוועדים בנמלים. העובדים הזמניים נקלטו בשנה שעברה, כדי לסייע בטיפול בפקק אוניות המטען הכללי.
כתוצאה מהפיטורים והמשך העלייה בכמות המטען הכללי המגיע לנמלים, פקק האוניות צפוי לחזור, ובמשרד התחבורה ובקרב היבואנים הגדולים שוררת דאגה רבה. העיכוב בפריקת הסחורות מטיל עלות כבדה על היבואנים, שמגולגלת לצרכן ותורמת ליוקר המחיה.
רון מתר, נשיא התאחדות התעשיינים טוען - "ועדי העובדים בנמלים הממשלתיים לא רואים מטר מעבר לתועלת האישית. המדינה הייתה צריכה להורות שהזמניים יישארו לפחות בנמל אשדוד, אבל בישראל אין משילות".
יורם זבה, נשיא לשכת הספנות, ואוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר —פנו לשרת התחבורה, מרב מיכאלי לפני כחודש, בקריאה שלא רק למנוע את פיטורי העובדים הזמניים, כי אם לגייס מאות עובדים נוספים.
בעקבות קריאתם, פנתה מיכאלי להנהלות הנמלים, אך לא הצליחה לשנות את רוע הגזרה. בנמל אשדוד — שעדיין סובל מזמני המתנה ממושכים — דחו ועדי העובדים את פניית ההנהלה.
התנהלות הועדים גורמת לכך שיפעלו יותר לחצים להפריט את הנמל – יורם זבה אומר - "אחרי הפרטת נמל חיפה נשאר לנו להפריט רק את נמל אשדוד, וכך יהיה שירות טוב יותר לכולם. ועדי העובדים בנמלים הממשלתיים מומחים בלשפר את תנאי העבודה שלהם, וההסתדרות עוזרת להם בזה".
המנכ"ל בפועל של נמל אשדוד, אלי בר יוסף, פנה בשבוע שעבר ליו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי, וביקש ממנו להאריך את תקופת העסקתם של העובדים הזמניים:
"העסקת העובדים שיפרה את זמן ההמתנה של האוניות הפוקדות את הנמל, אבל התור התפעולי עודנו מכביד על החברה, על לקוחותיה ועל כלל המשק. כעת, לאחר סיומן של חופשות הקיץ וחגי תשרי, ניתן יהיה להפיק מכוח האדם הזמני תפוקות גבוהות, שיסייעו רבות לחברה".
ניר אייזנברג, מנהל חטיבת הנמלים בהסתדרות, ענה בשמו של אדרי, והודה כי להסתדרות אין שליטה על המתרחש בנמל — ולכן ביקש מהנהלת נמל אשדוד לנהל בנושא מו"מ עם הוועדים. "משום שאנחנו לא מחזיקים בנתונים, אנחנו קוראים להנהלת הנמל לקיים שיח מול ועדי העובדים הרלוונטיים (תפעול וציוד מכני)".
מישל ביטון על ההפרטה וטענות התאחדות התעשיינים:
מישל ביטון מוועד התפעול בנמל אשדוד, דוחה את הביקורת על סירוב העובדים לאשר את המשך העסקתם של העובדים הזמניים – " אם הנהלת הנמל מעוניינת להגדיל את מצבת כוח האדם, היא צריכה לעשות זאת באמצעות העסקה קבועה — ולא זמנית.
העובדים הזמניים הולכים הביתה מכיוון שיש ירידה בעבודה. נכון שיש עכשיו תור, אבל הוא נובע מכך שאנחנו אחרי חודש של חגים, ומשום שמגיעות אוניות נוסעים. גם ההנהלה שלנו מעריכה שבעוד חודש התור יפחת. בכל מקרה, אם יתחדש הלחץ, אנחנו יודעים איך לפתור אותו — ההנהלה תתבקש לפרסם מכרז, כדי לקלוט עובדים קבועים. לנושא ההפרטה - זאת תהיה טעות למדינה לאבד נכס כה יקר ולתת אותו לאדם פרטי. מעסיק כזה לא ירצה לקלוט עובדים וכל מה שיעניין אותו זה לשים כמה שיותר כסף בכיס שלו. נמל אשדוד הוא הנמל הטוב בישראל. מה שהיה פעם עם הוועדים כבר לא קיים. אנחנו לא מנהלים את הנמל כמו שכולם חושבים — אנחנו רק דואגים לפרנסה של העובדים. 1,300 משפחות לא צריכות לסבול בגלל סטיגמה שכבר לא רלוונטית".
הרקע - כמות המטענים גדלה וגיוס עובדים זמניים
מרבית אוניות המטען הכללי, שנושאות מטעני ברזל, פוקדות את נמלי ישראל בתכיפות גוברת והולכת. פריקת אוניית ברזל מצריכה מאמץ פיזי קשה ועובדי הנמלים הוותיקים מתקשים לבצע את הפריקה במהירות.
החל ב-2021 ועד יוני השנה, השתרכו מול הנמלים תורים ארוכים של אוניות מטען כללי, שהמתינו לעתים במשך שבועות עד שהסתיים הטיפול באוניות הקודמות והתפנה עבורן מקום ברציפים. בשיא הפקק המתינו 90 אוניות.
מיוני ירד מספרן של האוניות הממתינות, בעיקר מול מפרץ חיפה, אבל באשדוד עדיין לא נפתרה הבעיה. כיום ממתינות 16 אוניות מטען כללי לכניסה לנמלים, רובן (10) מול נמל אשדוד.
כדי לזרז את הטיפול באוניות הברזל, הסכימו ועדי העובדים בנמלים בספטמבר 2021 לקלוט 180 עובדים זמניים לנמלי חיפה ואשדוד. למרות מחאות ההסתדרות, אישרה שרת התחבורה ביוני פתיחה של שלושה רציפים בנמלים הפרטיים — המפרץ בחיפה והדרום באשדוד — כדי שיטפלו גם הן במטען הכללי. לפי הערכות, מהלך זה עצר את נכונות ועדי העובדים להסכים להמשך העסקת העובדים הזמניים.
ההסתדרות - העובדים הזמניים מיותרים
בהסתדרות טוענים כי התקצרות פקק האוניות נגרמה בשל הירידה ביבוא הברזל לישראל, וכי העובדים הזמניים מיותרים. אבל מנתונים טריים של רשות הספנות במשרד התחבורה עולה תמונה שונה: כמות המטען הכללי המגיעה לנמלי ישראל לא רק שאינה פוחתת — היא אף גדלה.
למרות הטענה של ההסתדרות - ברבעון החולף, שבו נרשמה הקלה בתור והפקק השתחרר, נפרק בנמלי ישראל יותר מטען כללי מאשר ברבעון הקודם.
הטענה העיקרית נגד ההסתדרות שהיא מדברת על יוקר המחיה, אבל היא זאת שגורמת להגדלתו. יש פגיעה קשה לא רק בציבור, אלא גם בעובדי מפעלים שלא מקבלים את חומרי הגלם, ולכן לא זוכים לשעות נוספות ומשכורתם נפגעת. כמו כן, בגלל התור מול נמל אשדוד חלק מאוניות הברזל נאלצות לפרוק את מטענן בחיפה — גם אם הוא מיועד לאזור הדרום. אחר כך אותו מטען משונע במשאיות, וכך נוצרים פקקי תנועה ונגרם נזק לכבישים.
מהנהלת נמל אשדוד נמסר בתגובה:
"תקופת העסקתם של העובדים הזמניים בנמל אמורה להסתיים עד 17 בנובמבר, לאור סירוב ההסתדרות להארכת העסקתם".
מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]