לכלכת? ניקנסת!
08.07.22 / 16:23
המשרד להגנת הסביבה מממן תגבור של שוטרי משטרת ישראל, שילוו בחודשי הקיץ את פקחי הרשויות החופיות בפעולות פיקוח ואכיפה לשמירת ניקיון החופים. היקף תמיכת המשרד - מיליון שקל
העיר אשדוד נבחרת יחד עם 17 רשויות חוף המשתתפות בפרויקט, אשר יזכו לתגבור שעות האכיפה עם התחלת החופש הגדול, ממדד חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה עולה כי 84.8% מהחופים הפתוחים שנמדדו דורגו כ"נקיים" או "נקיים מאוד", שיפור מהמדד הקודם שהיה 80.3%.
סגן מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה, פרד ארזואן: "חופשת הקיץ נפתחת עם עלייה מעודדת ברמת הניקיון בחופים.
אנחנו ממשיכים בפעולות שלנו לשמירה על החופים נקיים, לרבות תגבור האכיפה לניקיון ברשויות החופיות בים תיכון, בים סוף ובכנרת. אני קורא לכל משתמשי החופים להימנע מלהגיע לבילוי עם כלים מפלסטיק לשימוש חד-פעמי ולהקפיד להשאיר את החוף נקי".
במסגרת תוכנית "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה, היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד יוזמת סיוע לרשויות החופיות בביצוע פעולות אכיפה בחופי הים בחודשי הקיץ.
הסיוע, העומד על כמיליון שקל, ייערך באמצעות תגבור כוח הפיקוח על-ידי שוטרי משטרת ישראל, אשר ילוו את הפקחים מטעם הרשות החופית בפעולות הפיקוח ואכיפה, במטרה ליצור הרתעה מול עברייני פסולת בחופי הים ולצמצם את הנזק לסביבה החופית והימית.
היקף מימון הפרויקט הוכפל כבר בשנה שעברה למיליון שקל. במסגרת פעילות האכיפה, המלכלכים בחוף עלולים להיקנס בסכום של עד 750 שקל על השלכת פסולת בשל הרגישות הגבוהה של החופים.
במסגרת תכנית תגבור האכיפה בשנת 2021, בוצעו 373 פעולות בתחומן של 18 רשויות חופיות (וביניהן איגוד ערים כנרת), הפעולות התבצעו במשך כ-3,867 שעות מצטברות ובסיוע של 893 שוטרים, במהלך פעולות אלו חולקו כ-4,054 קנסות, ומתוכם כ-1,118 קנסות על עבירות ניקיון.
נתוני מדד חוף נקי:
נתוני מדד "חוף נקי" למחצית השנייה של חודש יוני מראים, כי 84.8% מהחופים הפתוחים (הלא מוכרזים) שנמדדו דורגו כ"נקיים" עד "נקיים מאוד", שיפור לעומת 80.3% במדד הקודם.
בתקופה המקבילה בשנה שעברה נמצאו 69.23% מהחופים נקיים עד נקיים מאוד. אחוז החופים הנקיים 70% מתחילת שנת 2022 עומד על 69.7%. במדד זה, אף רשות חופית לא קיבלה את הציון הממוצע מלוכלך או מלוכלך מאוד.
הרשויות החופיות הנקיות ביותר (בעלות ציון ממוצע "נקי מאוד") הן: עכו, טירת הכרמל, נתניה, בת ים, גן רווה, אשדוד, אילת.
רשויות חופיות בעלות ציון ממוצע "בינוני" הן: חוף השרון, תל אביב-יפו, חוף אשקלון, אשקלון.
התקציב לתוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה לשנת 2022 הוא הגדול ביותר מאז התחלת התוכנית, ועומד על 16 מיליון שקל.
שנת 2022 היא השנה ה-17 לתוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה הפועלת משנת 2005 במטרה למזער את מפגע הפסולת החופית והימית בישראל ולפעול לניקיונם של החופים והים לפי המחויבות הבין-לאומית לטובת הסביבה והציבור בישראל.
מרכיב מרכזי בתוכנית חוף נקי וכן עיקר תקציבה, מופנה לתמיכה ברשויות החוף בניקיון החופים הפתוחים שבשטחיהן. תוכנית חוף נקי מגדירה יעדי תוצאה ברורים לניקיון החופים הפתוחים – כך ש-70% מהחופים יהיו נקיים 70% מהשנה - במטרה לטפל בבעיה הסביבתית של הפסולת הימית בישראל.
במסגרת התוכנית, מפקחי היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה מבצעים מדידה של רמת הניקיון בחופים הפתוחים תוך יידוע שוטף של רשויות החוף לטובת מעקב ופעולות מתקנות לשיפור מתמיד של ניקיון החופים.
שיתוף תוצאות מדד חוף נקי לציבור הרחב מתבצע פעמיים בחודש לאורך כל השנה, כצעד משלים להעלאת המודעות של הציבור הרחב לתופעת הפסולת הימית ושקיפות ציבורית.
המשרד להגנת הסביבה תומך ברשויות המקומיות החופיות שבתחומן חופים בלתי מוכרזים לרחצה, עבור ביצוע פעולות ניקוי בחופים לא מוכרזים לרחצה והפחתה במקור של פסולת ימית ושימוש בכלים רב פעמיים. כמו כן, המשרד מפעיל בקיץ תוכנית לתגבור אכיפה של חוקי העזר לניקיון, בעזרתם של שוטרים מתחנות רבות ברחבי הארץ בהיקף של מיליון שקל.
במהלך הקיץ, המשרד יעלה בקמפיין הסברה לציבור הרחב, בשיתוף פעולה עם עמותת אקואושן, וימשיך לבצע ניטור של הסביבה הימית להימצאות פסולת ימית בחופים, בקרקעית הים ועמודת המים במסגרת הניטור הלאומי של ים תיכון וים סוף.
המשרד להגנת הסביבה קורא לציבור להימנע מלהביא פסולת פלסטיק לחופי הים, במטרה לשמור על החופים של כולנו נקיים. חד פעמי – לא בים שלי!
מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]