נדיר: דג החרב הקטלני נצפה מול חופי אשדוד
31.03.25 / 18:22
מדובר בטורף קטלני מסוכן מאוד - שיכול להגיע לאורך של 4.5 מטרים. הוא לא מאויים כמעט על ידי יריבים אחרים. באשדוד הוא התגלה במהלך סקר ימי של עמותת דלפיס במרחק של 6 ק"מ מהחוף
מחזה נדיר מול חופי העיר. במהלך סקר ימי של דלפיס למען היונקים הימיים, שנערך כחלק ממחקר על אוכלוסיית הדולפינים המקומית, נצפה דג חרב – תיעוד שני בלבד בסקרי הדולפינים ב־25 השנים האחרונות מול חופי ישראל.
דג החרב יכול להגיע בבגרותו לאורך של 4.5 מטרים ולכן הוא טורף ימי שלא מאויים כמעט לחלוטין על ידי יריבים אחרים.
למעשה, יריביו היחידים של דג החרב הוא כרישים גדולים כמו עמלץ לבן, כרישים טיגריסים ליוותני קטלן (אורקה) וכן ראשתנים. עם זאת, גם טורפים אלו נפגעים ואף לא פעם מתים במהלך מאבק עם הדג וזאת בגלל החרב שלו שיכולה לחתוך אותם ולהינעץ בהם.

האויב המרכזי המשמעותי של דגי החרב הוא האדם שמבקש לדוג את דג החרב בזכות טעמו המבוקש. ומשקלו האטרקטיבי הגדול שמגיע לכדי 650 קילוגרמים.

לא רק האדם מסוכן לדג החרב, גם הדג מסוכן מאוד לאדם- בני אדם עלולים להיפגע מהחרב של הדג ואף למות - כך בשנה שעברה הגולשת האיטלקיה המפורסמת ומדריכת השחייה ג'וליה מנפריני, נהרגה במהלך גלישה באי באינדונזיה. כשדג חרב זינק מהמים ופגע עם חרבו בבית החזה שלה.
הדג נחשב למהיר מאוד והוא נחשב לטורף קטלני גם בשל חרבו הגדולה. הדג נחשב לאחד מהמינים הפופולריים ביותר לדיג ספורטיבי בעקבות רוח הלחימה שלו שגורמת לו להיאבק קשה. דייגים רבים רואים בלכידת דג חרב את אחד הגביעים הקדושים של התחום והם מפחלצים ומראים בגאווה פוחלצים של דגי חרב שהם דגו.
יש לציין כי לא פעם נמצאים כרישים גדולים מתים עם חרב של דג חרב נעוצה להם בזימים. נעיצת החרב הזו אפשרית עבור הדג כיוון שגם אם הוא מאבד חלק ממנה היא צומחת בגופו חזרה.
ד”ר אביעד שיינין מדלפיס אמר על הממצא: "תצפיות כאלו מעידות על עושר ביולוגי משמעותי והשפעות סביבתיות על הים שלנו".
כאשר נצפה דג החרב בצפייה של הסוקרים, תחילה היו בטוחים שמדובר בכריש, אך ההתנהגות החריגה של בעל החיים, יחד עם מבנה הסנפיר, הראו שמדובר במשהו אחר לגמרי - והתוצאה אמרה, אכן בצורה נדירה- דג חרב.
דג החרב (Xiphias gladius) הוא טורף ימי אצילי ומרשים, המאופיין ב"חרב" ארוכה בקדמת ראשו, שבה הוא משתמש לציד דגים ודיונונים.
אף על פי שהוא נפוץ במים עמוקים של האוקיינוס האטלנטי והים התיכון, תצפיות שלו מול חופי ישראל נדירות יחסית - פחות מחמש תצפיות מאומתות דווחו ב-20 השנים האחרונות.
בסקר הימי, שנערך במסגרת מחקר על אוכלוסיית הדולפינים המקומית, נצפו גם שני דולפיננים מצויים, בהם דולפינה המוכרת לחוקרים בשם "איילה", זאת באמצעות צילום סנפיר הגב הייחודי שלה. איילה, דולפינה ממין דולפינן מצוי, נצפתה לראשונה ב־2010 ועד היום נראתה עם ארבעה גורים סך הכל.
מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -ASHDODS@ISNET.CO.IL
