אשדוד זוכרת: 62 שנים לטביעת ספינת המעפילים 'אגוז'
11.01.23 / 11:15
אתמול (ג') נערך בעיר הטקס הממלכתי לציון יום המחתרות וההעפלה בצפון אפריקה התקיים באשדוד * "סיפורה של ספינת "אגוז" הוא סמל לרוח הציונית, לגבורה ולנחישות של יהדות מרוקו לעלות לארץ, אמר ראש העיר בטקס
הטקס הממלכתי לציון יום המחתרות וההעפלה מצפון אפריקה נערך אתמול (ג') בבית יד לבנים באשדוד בנוכחות ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי ויו"ר ארגון יוצאי המחתרות בצפון אפריקה, מר מאיר קנפו, מזכ״ל הארגון באשדוד מר יעקב מלכה וחברי הארגון.
עוד לקחו בו חלק סא״ל דוד מלכי-סגן מפקד בסיס חיל הים באשדוד, ופקד מתן דיין- נציג תחנת המשטרה באשדוד.
"מזה 45 שנים שאשדוד מציינת מדי שנה את טקס האזכרה לחללי ״אגוז״ ואת יום המחתרות וההעפלה בצפון אפריקה, כדי לזכור את הנופלים שפרצו דרך לרבים אחרים, וכדי להנציח את תרומתה של יהדות מרוקו למפעל העלייה ולבניין הארץ, ולהזכיר לנו ולדור הצעיר בזכות מה ומי אנו נמצאים כאן היום ועד כמה זכינו לחיות בארצנו החופשית" – אמר ראש העיר בטקס.
"סיפורה של ספינת "אגוז" הוא סמל לרוח הציונית, לגבורה ולנחישות של יהדות מרוקו לעלות לארץ ישראל במחתרת ובדרכים עקלקלות, עוד בימים ששלטונות מרוקו אסרו על הגירת יהודים ממנה" - הוסיף ראש העיר.
"הוא גם מבטא נקודת מפנה ביחסה של מרוקו לעליית יהודים לארץ ישראל. שכן, אירוע טביעתה של הספינה עורר הדים רבים בעולם, והוביל את השלטונות במרוקו לאפשר ליהודים לעלות לארץ ישראל באופן חוקי. יהי זכרם של הנספים ברוך".
ספינת "אגוז" (פיסס) הייתה ספינת מעפילים, שבאמצעותה הוברחו יהודים ציונים מצפון מרוקו אל נמל גיברלטר, בדרכם לארץ ישראל. הספינה עשתה את דרכה 12 פעמים לחופי גיברלטר ובפעם ה-13, בלילה שבין 10 ל-11 בינואר 1961, היא טבעה כשעל סיפונה 44 מעפילים. איש מהם לא ניצל, וכולם נספו.
22 גופות בלבד נמשו מן הים והובאו לקבורה בבית העלמין היהודי באל-חוסימה שבמרוקו. בדצמבר 1992, בעקבות התחממות היחסים בין ישראל לבין מרוקו, הסכים מלך מרוקו, חסן השני להעלות את עצמות נספי הספינה לקבר ישראל. ב-14 בדצמבר 1992, במבצע חשאי, הועברו ארונות כ"ב המעפילים ארצה ונטמנו בהר הרצל, בלוויה ממלכתית.
מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]