אחד הכלים המשפטיים החשובים ביותר, מבחינה בריאותית, העומדים לרשותו של כל אדם כיום הוא הנחיות מקדימות, הנוגעות לרצונותיו באשר לטיפול רפואי עתידי, אם וכאשר לא יוכל לקבל את ההחלטות הקשורות לכך בעצמו. הנחיות אלו באות לידי ביטוי בתצורת מסמך מיוחד, טופס הנחיות מקדימות, המהווה אסמכתא משפטית לכל דבר, הדואגת כי בבוא העת יקבל אותו אדם את הטיפול הרפואי הראוי לו, בהתאם להנחיות שנתן מראש. איך זה בדיוק עובד? מדוע זה כל כך חשוב? ובכלל – איך מכינים דבר כזה? על כך ועוד, לפניכם.
קרדיט-תמונות AI
מהן הנחיות מקדימות וכיצד הן באות לידי ביטוי בעולם הרפואה טופס הנחיות מקדימות, הלוקח חלק בלתי נפרד ממערכת הבריאות המודרנית של היום, מכיר בזכותו של אדם להיות שותף פעיל בקבלת החלטות הנוגעות לבריאותו ולטיפול שיידרש לו, אם וכאשר. באמצעות טופס זה הוא יכול להביע את העדפותיו לגבי טיפולים רפואיים שונים, לרבות הליכים מאריכי חיים כשמדובר במצבים רפואיים מורכבים. הטופס מאפשר לצוות הרפואי המקיף אותו להבין את רצונותיו כאשר הוא איננו מסוגל להביע אותם, בין אם בשל מצב של חוסר הכרה, אלצהיימר או כל סיבה אחרת, ולהבטיח באופן הזה שהטיפול שיקבל (או לא יקבל) יתאים לערכים ולאמנות שלו. ההנחיות המצוינות בטופס יכולות להתייחס למגוון של החלטות רפואיות, מטיפולים שגרתיים ועד להחלטות הנוגעות לסוף החיים.
למה הן חשובות כל כך הנחיות מקדימות נחשבות לבעלות ערך רב מאד שכן מטרתן היא להגן על האוטונומיה של המטופל, בעיקר במצבים בהם, מכל סיבה שהיא, הוא איננו יכול להביע את רצונותיו הנוגעים לכך. באמצעות טופס הנחיות מקדימות הוא יכול ליהנות מוודאות משפטית ורפואית, מה שמקל לא רק על הצוות הרפואי, אלא גם על בני המשפחה, בכל הקשור לקבלת החלטות קשות בשעות לא פשוטות. במציאות הרפואית של היום, כשקיימות אפשרויות טיפול רבות ומורכבות מאד, הטופס החשוב הזה מבטיח כי הטיפול שיינתן יתאים לאותו אדם ויימנע בלבול רב. הוא מונע מצבים של חוסר ודאות, מחלקות ומורכבויות אחרות, שנלוות למצב שגם כך כלל לא פשוט.
הקשר של טופס הנחיות רפואיות לחוק החולה הנוטה למות חוק החולה הנוטה למות, שנחקק בישראל בשנת 2005, משמש כמסגרת חוקית רשמית להנחיות מקדימות. החוק מכיר בזכותו של האדם להחליט על הטיפול הרפואי שיקבל בסוף חייו וכן מסדיר את האופן שבו ניתן לממש זכות זו. מעבר לכך, הוא קובע מגבלות ברורות להימנעות מטיפול רפואי, ועושה זאת תוך איזון בין כבוד החולה לבין הצורך להגן על חייו. הוא אוסר במפורש על המתה בחסד או סיוע להתאבדות, אך כן מכיר בזכותו של אדם להימנע מקבלת טיפולים מאריכי חיים בתנאים מסוימים, ואם הוא בוחר בכך. עוד קובע החוק כי קיימת חובה על הצוות הרפואי לכבד את ההנחיות המקדימות שניתנו כדין והוא מסדיר את תהליך מתן ההנחיות ואת אופן הפקדתן במאגרי משרד הבריאות.
מה צריך לעשות בשביל שיהיו הנחיות מקדימות בשבילי או בן משפחתי על מנת להבטיח כי בבוא העת תהיינה הנחיות מקדימות, אם וכאשר נדרש, יש למלא טפסים ייעודיים, אותם ניתן להוריד דרך אתר האינטרנט של משרד הבריאות. כאשר ממלאים טפסים חשובים אלה, יש להקדיש לכך מחשבה רבה ומומלץ אף להתייעץ עם קרובי משפחה ואנשי מקצוע. לאחר מילוי הטפסים, יש לשלוח אותם בדואר רשום למרכז להנחיות רפואיות מקדימות במשרד הבריאות, ולכך יש לצרף צילום תעודת זהות וספח. עם קבלת הטפסים, יבדוק המרכז את כשירותם ותקינותם, ולאחר מכן ישלח אישור על קבלתם והפקדתם במאגר המשרד. יש לקחת בחשבון כי תוקפן של ההנחיות הוא 5 שנים, כך שאם חלף זמן זה, יש לדאוג לטפסים חדשים מעודכנים.
מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -ASHDODS@ISNET.CO.IL
;
}
;
|
|
|
|