קרדיט-Photo by Fadi Xd on Unsplash

מה זו התכונה הזו ולמה היא חשובה?

ההגדרה היבשה של אמפתיה, היא היכולת של בני אדם שונים, להכיר ברגשות של אדם אחר, בלי שבהיכרח שני האנשים הללו יעברו את אותן החוויות. יש מי שמבלבלים בין אמפתיה וסימפתיה. אלא שבמקרה השני, אנחנו מדברים על הזדהות עד כדי אימוץ הרגשות של האדם העומד מנגד. למשל, אמא הרואה את הבן שלה חולה ומרגישה חולה בעצמה. לעומת זאת, מי שיודע אמפתיה מה היא יודע להבין ולהכיר ברגשות של הצד השני, בלי בהיכרח להרגיש את אותן הרגשות. למשל, במקום עבודה, מנהל מוכשר יכול להבחין בכך שאחד העובדים חווה סערת רגשות מסיבה כזו או אחרת, בלי בהיכרח שירגיש בעצמו כי הוא עובר סערת רגשות.

התכונה הזו חשובה כיוון שהיא מאפשרת לנו ליצור תקשורת טובה יותר עם הסביבה שלנו. ברגע בו נוכל לפענח את הרגשות של אלו הנמצאים סביבנו, נוכל להגיב בצורה נכונה ומדויקת לסיטואציות שונות. לצורך העניין, במקום לכעוס על בן או בת הזוג, ברגע בו נוכל להבין מדוע הצד השני מתנהג באופן כזה או אחר, אולי לא נכעס ונדע מה להגיד כך שהצד שלנו יישמע ועם זאת, בלי לפגוע בצד השני.

אלו כלים עומדים לרשותינו כדי לפתח אמפתיה

יש סיבות שונות לכך שאדם מסוים לא מרגיש אמפתיה כלפי הצד השני. ערכנו רשימה קצרה של אותן נסיבות:

  • הטיה קוגנטיבית: לעיתים אנחנו רואים את העולם דרך משקפיים מסוימות וקשה לנו לראות את התמונה הגדולה. לצורך העניין, ילד קטן המבקש מההורה ממתק, לא בהיכרח יכול להבין כי הממתק עלול להזיק לו או שההורה מעדיף שלא לרכוש את הממתק כיוון שהוא יקר. הילד רואה את עצמו בלבד בסיטואציה הזו. אצל מבוגרים מדובר על מקרים מורכבים יותר. אבל למשל, אישה יכולה לחשוב כי היא תמיד זו שמשקיעה מאמצים בניקיון של הבית בלי לראות כי הגבר משתדל, אלא שהתוצאות שהוא מגיע אליהן לא בהיכרח זהות לאלו שהיא הייתה רוצה שיגיע אליהם. זו כמובן דוגמא אחת מיני רבות.
  • דה הומניזציה: הדוגמא הקלאסית למקרה כזה היא מה שקרה בגרמניה הנאצית בשנות השלושים של המאה הקודמת. המפלגה הנאצית הצליחה לשכנע את הציבור הגרמני כי יהודים הם לא בני אדם בעצם, מה שאיפשר לחיילים הגרמנים לבצע מעשי זוועות במלחמת העולם השניה. כלומר, במקרה כזה, האדם שאינו חש באמפתיה סבור כי הצד השני כל כך שונה ממנו, עד שהוא בכלל לא ראוי להבנה, הכלה או אמפתיה.
  • האשמת הקורבן: אנשים מחפשים אחר יציבות. כלומר, אחר הסברים ברורים למעשים כאלו ואחרים. לכן, לעיתים, אפשר לבטל רגשות של אדם אחר מתוך הנחה מוטעת כי הוא קיבל את מה שמגיע לו. דוגמא לכך היא התחושה של קורבנות תקיפה מינית, המרגישים במקרים מסוימים, כי החברה מאשימה אותם במה שקרה להם ולא מכירה בפגיעה שלהם הלכה למעשה.
  • הפרעת אישיות: יש מי שסובלים מבעיה נפשית המונעת מהם להרגיש אמפתיה.
  • חסמים רגשיים: לעיתים, מי שסובלים מדיכאון למשל וכיוצא באלו, פשוט לא מסוגלים להרגיש את הסביבה הקרובה להם.

איך מפתחים את התכונה הזו

יש דרכים שונות לפתח את התכונה הזו. קודם כל, על ידי שימוש במה שקוראים לו 'תקשורת מקרבת'. כלומר, במקום לענות ישר במהלך וויכוח וכדומה, אפשר להשתמש במילים של האדם העומד מולינו, לחזור עליהן ורק אז לתת תשובה. לעיתים, החזרה על המילים שלו, מייצרת תחושה של אמפתיה ועוזרת לאדם השני בוויכוח להבין טוב יותר את העמדה של הצד הראשון. במקרים אחרים שימוש בכתיבה או במשפטים כמו 'אני מרגיש כך וכך'. שכן ברגע בו אנחנו מבינים את הרגשות שלנו אנחנו יכולים ביתר קלות להבין את הרגשות של הצד השני.

מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]