בית המשפט דחה את בקשת 'בסדנו'; נפתחה הדרך לתביעות נגד החברה
19.07.24 / 11:24
לאחר שהרשות לניירות פירסמה דו"ח נגד חברת 'בסדנו', עתרה החברה לבית המשפט בת"א כשהיא מבקשת עיכוב הליכים. בית המשפט דחה את הבקשה. ומי נפגע עד כה מהחברה?
דרמה חרדית: בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה את בקשת קבוצת "בסדנו" לעיכוב הליכים נגד שתי החברות שתחת הקבוצה, לאחר שנקלעו לחובות בסך של 45 מיליון שקלים ולאור הדו"ח הנוקב שהוציאה נגדה הרשות לניירות ערך. המשמעות הישירה של ההחלטה היא שמעתה יוכלו המשקיעים לתבוע את החברה. ואכן, כבר עתה נודע על עו"ד שהחל לייצג את לקוחות החברה כשהוא מבקש להטיל עיקול על נכסיה.
כזכור, פירסמה הרשות לניירות ערך דו"ח חריף נגד 'בסדנו', חברה בבעלות חרדית כאשר מי שעומד בראשה הוא איש העסקים אליעזר גרוס, כאשר ברשות האשימו את החברה בכך שהיא משלמת 'תשואות' לחבריה תוך הסתמכות על הכספים שנכנסים מהלקוחות החדשים. החברה, מצידה, הגישה בקשה לעיכוב הליכים, בה טענה כי "צירוף של נסיבות הביאו להרעה תזרימית במצבה של קבוצת בסדנו ולקשיי נזילות". בחברה הבטיחו, גם בהודעות לעיתונות, כי החברה תשרוד את המשבר וכי כספי המשקיעים בטוחים.
עם זאת, השופטת יעקבי דחתה את הבקשה לעכב הליכים, וכתבה כי החברות "לא הציגו בסיס עובדתי מספק לטענתן לפיה לחברות קיימים נכסים שונים שמימוש חלקם באופן מושכל ובעיתוי הנכון יביאו למצב שבו צפוי להיוותר עודף מהותי של נכסים על התחייבויות או לפרק הזמן הדרוש לה לצורך מימוש הנכסים באופן זה".
עוד כתבה השופטת: "אמנם, ממצאי החקירה הועברו לבחינת הפרקליטות וטרם התקבלה החלטה בעניין הגשת כתבי אישום ואכן, כטענת המבקשות, קיימת אפשרות כי "גם החקירה דנן תסתיים ללא הגשת כתב אישום כלשהו, או למצער בהסדר פחות בהרבה ברף המנהלי או הפלילי הנמוך", אלא שהשאלה שעומדת בפני בית המשפט איננה אם החשדות כנגד המבקשות הן ברף הפלילי, ודי בקיומו של חשש ממשי כי הן פועלות במטרה להונות את נושיהן. אני סבורה כי העברת ממצאי החקירה לפרקליטות לצורך בחינת הגשת כתבי אישום כנגד המעורבים בפרשה, מבססת קיומו של חשש כאמור".
נזכיר, כי לפי החשד שעמד בבסיס החקירה של הרשות לניירות ערך, קבוצת בסדנו עסקה בגיוס כספים ממשקיעים בהיקף של למעלה ממאה מיליון ש"ח בתקופה הרלוונטית, בפרט מהמגזר החרדי, לשם השקעות בארץ ובחו"ל, ותוך כדי כך ביצעה עבירות של הצעה ומכירה לציבור ללא תשקיף.
לפי החשד, הקבוצה התנהלה באמצעות מספר רב של חברות כאשר המידע שהוצג למשקיעים הוא כי כל חברה נועדה לפעילות מסוימת ומובחנת. בפועל, החשד הוא כי בניגוד למה שנאמר למשקיעים, הקבוצה ניהלה את כלל הכספים שקיבלה מהמשקיעים כבריכה כספית אחת, שעה שכספי המשקיעים עורבבו בין חברות בקבוצה. כך, לפי החשד כספים שגויסו ממשקיעים לכאורה לטובת פעילות מסוימת שימשו בפועל לפעילויות אחרות ולטובת כלל הקבוצה ומשכך הלכה למעשה שימשו את כלל זרועותיה ובניגוד למה שהוצג למשקיעים.
בנוסף על פי החשד, המודל הכלכלי של הקבוצה לא היה ישים ופעילות החברה היתה הפסדית ובוודאי שלא יכלה לשרת את התשואות הגבוהות שהובטחו למשקיעים. כתוצאה מכך החשד הוא כי כספי המשקיעים עצמם שימשו לתשלום התשואות שהובטחו למשקיעים או החזר חובות הקבוצה למשקיעים אלה.
בעקבות דחיית הבקשה, נודע כי חלק מלקוחות הקבוצה כבר התארגנו עם עו"ד כשהם מבקשים להבי אלכך שנכסיה של החברה יעוקלו. עם זאת, מדובר בתהליך ארוך ומורכב, כשלא ברור - גם במקרה זה - האם המשקיעים יקבלו בחזרה את כספם. עוד נודע כי גם אחד מגופי התקשורת הגדולים במגזר החרדי שפירסם, כמו יתר כלי התקשורת החרדיים, את פרסומי החברה - מתמודד כעת עם חוב ענק שצברה החברה שלא העבירה את התשלומים עבור הפרסומים מזה יותר משנה.
מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]