תושבים ברובע א': "חוששים מקריסה"
19.07.22 / 12:34
תושבי רחוב אח"י אילת באשדוד איבדו תקווה נוכח הבניינים המוזנחים והמסוכנים שהם נותרו לחיות בהם. ברחוב מתוכנן פינוי-בינוי, אלא ש-12 שנה חלפו מאז שחתמו מול היזם ואישור התכנית אינו נראה באופק. אתמול הם יצאו להפגין
הליכי אישור תכנית הפינוי בינוי מתקדמים בעצלתיים בועדות התכנון - בינתיים הבתים הגיעו למצב שאינו מאפשר מגורים. כבר 12 שנה שדיירי רחוב אח"י אילת באשדוד ממתינים שתכנית הפינוי-בינוי עליה חתמו עם יזמית נדל"ן תצא אל הפועל, אלא ששנים רבות חלפו מאז ואישור התכנית אינו נראה באופק כלל.
בזמן הזה הבניינים הוותיקים הספיקו להתבלות עוד יותר ואף התעוררו בחלק ניכר מהם ליקויים חמורים שדרשו טיפול מיידי. בעירייה אף התריעו מפני הבניינים המסוכנים לאחר בדיקת מהנדס שנערכה בעקבות קריסת הבניין בחולון ומי שלבסוף טיפלה בליקויים עליהם הצביעו מחלקת ההנדסה של העירייה, הייתה יזמית הנדל"ן.
ואולם, מצבם של חלק ניכר מהבניינים נותר בכי רע וספק כי אלו הם תנאים הראויים למחייה ומגורים - תקרות ועמודים שקרסו, יסודות של עמודים שנחשפו כתוצאה מהתיישנות ותחזוקה לוקה בחסר, הם רק חלק מהליקויים החמורים שנחשפנו אליהם מסיור שערכנו במקום.
אפילו במקומות שבוצעו בהם תיקונים נמצאו ליקויים חמורים, כמו למשל עמוד שחובר באחד הבניינים כדי לחזק את התקרה שקרסה, אשר נמצא בכלל באוויר כמה סנטימטרים מהרצפה כך שלא ברור כיצד בעירייה בכלל אישרו את התיקון.
עבור עשרות התושבים שנשארו לחיות בתנאים המחפירים בתקווה שהינה עוד רגע יגיע הרגע המיוחל, הגיעו המים עד נפש. התחושה בקרבם שבעירייה הפקירו אותם, ובמקום לקדם את התכנית במלוא המרץ לאור מצבם הרעוע והמסוכן של הבניינים – הם דוחים לכאורה את התעסקות בה שוב ושוב.
אחה"צ יצאו כמה מהם להפגין ברחוב בדרישה ממקבלי ההחלטות לאשר את התכנית ובהקדם.
"אני לא ישנה בלילה. כמה אפשר לחיות בפחד שמשהו יקרה?" – אמרה סוזן שמתגוררת בשכונה כבר כמה עשורים טובים. "אני אישה די מבוגרת. כל רעידת אדמה קטנה או מלחמה אני נכנסת להתקפי חרדה".
"די! 12 שנה! אנשים כבר התייאשו" – היא הוסיפה. "יש גבול. החיים שלנו הם לא הפקר. העירייה לא תשב במגדל השן ותעשה חישובים כלכליים בזמן שהחיים של אנשים נמצאים בסכנה. אין לי את היכולת לעבור מפה, אם היה לי כבר מזמן הייתי עפה מכאן".
עוד הוסיפה סוזן: "הם חושבים שבגלל שהשכונה מוזנחת לאנשים כאן – סליחה על ביטוי - אין שכל. מצפצפים עלינו, לא לוקחים אותנו ברצינות. הם לא מבינים שאנשים חיים כאן בתת תנאים, אלו לא תנאי מחייה".
כאן המקום להדגיש כי תהליכי תכנון לפרויקט בסדר גודל כזה ואישורם זה דבר שלוקח זמן רב ו-12 השנים שחלפו עדיין נמצאים בגבולות הנורמה. מה שכן, אין ספק שמדובר במצב מורכב ורגיש שמצריך את התייחסות כלל הגורמים - וזאת לפני שיקרה אסון חלילה.
מעיריית אשדוד נמסר בתגובה:
"תכנית פינוי-בינוי במתחם אח"י אילת נמצאת לפני דיון הועדה המקומית. בנוגע למבנים מסוכנים יש להבהיר כי על פי חוק עזר למבנים מסוכנים, האחריות לתקינות ותחזוקת המבנה הם באחריות בעלי הנכס.
במקרה הנדון, המבנה ברח' אח"י אילת הוכרז כמבנה מסוכן ב-10/2021! נערכה חו"ד הנדסית שהועברה לבעלי הנכס להמשך טיפולם, כי על פי חוק העזר כאמור האחריות היא על בעלי הנכס, ובמקביל נערכה מעבדת אל הרס כדי לאפיין את חומרת הסכנה.
מכתב דרישה לטפל במבנים + חו"ד הנדסית נמסרו לבעלי הנכסים באמצעות דואר רשום ותליית הדרישה בכניסה לבניינים, בהתאם לחוק, אלא שלצערנו לא הייתה התייחסות ולא נראה כי בעלי הנכס מתכוונים להיענות לדאישה ולטפל במבנה.
מצב המבנה לא איפשר להמתין לתחילת הליך משפטי ובכדי להימנע מפינוי עתידי, הופנתה בקשה לקבלן י.ח דימרי לחיזוק זמני עד ביצוע הפרויקט. הקבלן דימרי נענה לבקשה ובוצע חיזוק של מס' עמודים בבניינים: 15,21,23 ושיקום בטונים בבניינים: 11,13,15. העבודות היו בליווי מהנדס ובמתן אישור בסיום".
מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]