רובע ז' באשדוד משנה פניו: כך ייראה המהפך - כל הפרטים
25.12.24 / 18:02
ברחוב רשב"י: הכביש ותשתית הביוב מתחדשים, לצד מעגל תנועה חדש שיוקם בצומת בן זכאי ונתיב חדש שיתווסף לציר הראשי. מדרכה חדשה תבוצע ברחוב אור לציון לאחר שנים של התבוססות בחול וצעידה על שברי אבני שפה | העבודות שישפרו את איכות החיים של תושבי הרובע תוכננו במשך תקופה ארוכה ביוזמת חבר מועצת העיר הרב שמואל שוק, ויו"ר מינהלת הרובע הרב אברהם ליבוביץ
כל מי שחולף בכבישי רובע ז' לא יכול להתעלם מתחושה של שינוי. פועלים חרוצים נראים בשולי הכביש המרכזי של הרובע, ברחוב רשב"י. סימוני כביש כתומים, המעידים על אזור עבודות, החליפו את הסימונים הדוהים, צנרת, כבלים ועוד אלמנטים תשתיתיים מונחים בשולי הכביש וממתינים לרגע שיגיע תורם להיקבר בקרקע. מה בדוק עושים שם, למי העבודות מסייעות, והאם הם יגרמו לשינויים, זמניים או קבועים בכבישי הרובע? כל השאלות וכל התשובות על העבודות שמתוכננות כבר שנתיים ומתוקצבות במיליוני שקלים לטובת התושבים.
מי שדוחף קדימה את ההתחדשות כבר שנים ארוכות, יחד עם מינהלת רובע ז' בראשות הרב אברהם ליבוביץ, הוא חבר מועצת העיר הרב שמואל שוק שבשיחה עמנו מבהיר: הסדרי התנועה החדשים ישפרו את זרימת התנועה באופן דרמטי ויותר לא נראה מים וגבישי זפת שנפרדו מהכביש בגשם, שמפריעים את התנועה ויוצרים מהמורות ובורות.
הצגנו בפני המתכננים את השאלות שהגיעו למערכת. הנה התשובות:
- מה חסר לנו שצריך לשנות אותו?
יתכן שביום יום לא מרגישים תמיד שמשהו חסר. גם בגלל שהקושי מורגש בעיקר בימים או בשעות של עומס, וגם כי התרגלנו למצב מסויים, אבל זה עוד לא הופך את המצב הזה לטוב.
בשנים האחרונות נבחנו צורכי רובע ז' באופן מעמיק. חבר מועצת העיר הרב שמואל שוק מקבל באופן סדיר פניות מהציבור, תלונות והצעות לשיפור. מעת לעת התברר כי במקום לטפל בכל בעיה באופן נקודתי, באופן שלעיתים יוצר בעיה אחרת, מומלץ לתכנן מחדש את שיפור התשתית ברובע, וכך לתת מענה לכל הצרכים. לדוגמא: במקום לתקן את ריבוד הכבישים לקראת כל חורף מחדש, כדאי לבצע ריבוד מחדש בצורה יסודית ונכונה על מצע דחוס ואפקטיבי, שיחזיק מעמד שנים רבות ולא יתפורר בגשם, וזו רק דוגמא אחד מיני רבות לחשיבותה של חשיבה שמתכללת את כל הצרכים ומוצאת פתרון אחד לבעיות שונות. מדובר בחלק השני של תכנית הריבוד שחלקה הראשון כבר בוצע ברחוב רבי שמעון בן שטח.
- אני נוסע בכבישי הרובע, ונתקל במהמורות בעקבות הריבוד המתפורר, וכן בעקבות שוחות ביוב שבולטות ממפלס הכביש. יש לכך פתרון?
ברור. והפתרון נמצא כעת בביצוע. הריבוד כאמור יוחלף בחדש, כזה שעמיד לאורך זמן. כך גם תשתית הולכת השפכים מוחלפת בחדשה ופתחי השוחות לא יבלטו בכביש. כך גם תוכננו מחדש המפלסים והשיפועים בכביש, בצורה כזו שתסייע לניקוז מהיר של הגשם אל שוחות הניקוז וכמובן, השוחות החדשות, של ניקוז הגשם ושל הביוב, יבוצעו במפלס אפס עם הכביש, כך שלא יפריעו את זרימת התנועה ולא יורגשו 'קפיצות' בנסיעה.
מכירים את תופעת המים הנקווים בכביש בשעת הגשם, רק בגלל שהשיפוע של האספלט לא בוצע בצורה נכונה, מה שגורר התזת מים מצד רכבים חולפים לעבר הולכי הרגל? התופעה הזו תיעלם כמעט לחלוטין, מאחר והכביש מתוכנן לנקז את המים במהירות לעבר שוחות הניקוז.
- ראיתי שהכביש בצומת רשב"י – בן זכאי סומן בכתום. מה מתוכנן שם?
בצומת הזו מתוכנן ביצוע של מעגל תנועה שיחליף את צומת ה'טי' עם תמרור ה'עצור' (שלא אחת יש מי שדואג להשחית אותו) שמאט את התנועה ומשפיע על הרובע כולו, בעיקר בשעות של תחילת וסיום יום הלימודים. הבעיה קיימת ומוכרת, הפתרון נבחן שוב ושוב על ידי מומחי תנועה, הן בהיבט של זרימת התנועה והן בהיבט הבטיחותי שלו.
נלקח גם בחשבון שבצד המזרחי של הצומת מתוכננים להיבנות עוד בנייני מגורים כהמשך של פרויקט 'גני טל' ומשפחות רבות יתווספו לאזור. מעגל התנועה נמצא כפתרון המיטבי וכאמור, הוא יחליף את הצומת שכל מי שחולף בה נחשף לפקקים המשתרכים ממנה. פתרון הככר הומלץ על ידי שני מהנדסי תנועה שונים שהגיעו לשטח ובחנו במשך שעות ארוכות, בעיקר בשעות העומס, את נפח התנועה במקום, וכן צרפו לחישוב את העומס הצפוי לגבור לאחר אכלוס הבניינים החדשים שייבנו שם. כולם היו בדעה שיש להפוך את הצומת לככר, אחרת לא נוכל לנוע במקום.
- בכל פעם שאני יוצא מחניון מכבי וגני טל לרשב"י, אני לא מצליח להבין למה אין אפשרות לצאת ישר לרחוב רבי טרפון או מזרחה לרשב"י. מוזר שכל הרכבים צריכים לפנות ימינה ואחר כך לפרסס בצומת ולחזור על עקבותיהם...
אכן, זו בעיה ידועה. פתרונה נבחן אף הוא כעת במסגרת השינויים. העיריה שכרה עבור כך יועצי תנועה חיצוניים שיציגו פתרון. צריך להבין שלמרות מה שנראה לעין, תקני הבטיחות המחמירים מקשים על מציאת פתרון פשוט למצב.
- בזמנו פורסם שהנתיב השני בכביש רשב"י (במקביל לשדרת המסחר של גני טל) יחזור. האם הוא מתוכנן במסגרת העבודות?
בוודאי. כבר אז תוכנן שההסדר הנוכחי יהיה זמני והוא ישתנה במסגרת העבודות שנעשות כעת. הכביש יחזור להיות בעל שני נתיבים לכל צד, כחלק הכרחי מזרימת התנועה באזור. החניות לאורך הכביש יוסדרו מחדש באופן שיתאים הן להולכי הרגל, הן לנהגים הנוסעים, והן לנהגים המבקשים לחנות את רכבם, בהתחשב גם בצורך של משאיות שמגיעות סחורה לחנויות.
גם ברחוב המקביל, אור לציון מתוכנן שינוי ושיפור, וכאן מדובר באישור שהגיע בימים האחרונים לביצוע מדרכה חדשה ברחוב אור לציון בחלק שמרבי יוחנן בן זכאי לגני טל. כיום כל מי שצועד בצד הזה של הכביש נאלץ להתבוסס בחול ולשרך את דרכו בין אבני שפה שבורות ופסולת שהושלכה שם. בימים הקרובים נראה את המדרכה נבנית מחדש באופן שיכבד את הצועדים עליה.
- האם צפויים סגירות כבישים או שינויים במסלולי האוטובוסים?
ככל שיהיו כאלו, הם יפורסמו מראש. ככלל וכפי שניתן לראות, העבודה מתבצעת במקביל להמשך התנועה בכבישים והוקצו משאבים רבים עבור הסדרי תנועה זמניים. אך יתכן שיהיה צורך בסגירות נקודתיות לזמן קצוב, ובהתאם לכך גם לשינויים לזמן מוגבל במסלולי האוטובוסים. ככל שיהיה בכך צורך הדבר יפורסם מראש לציבור ויימצאו פתרונות זמניים מתאימים.
- כמה זמן ימשכו העבודות?
כחצי שנה. גשמים רצופים שלא יאפשרו עבודה עשויים להאריך מעט את הזמן.
- מה התכניות הלאה?
בשלב הראשון מתבצעות עבודות במקטע הכביש של רחוב רשב"י, כולל ריבוד מחדש של הכביש בריבוד כפול שימנע התפוררות האספלט בגשמים ויצירת מהמורות. בהמשך מתוכננות עבודות ברחוב רבי יהודה הנשיא שבו כמה מוסדות ציבור, אלפי ילדים שצועדים בו והכביש צר מהכיל. גם שם ישופרו התשתיות שמתחת לכביש והכביש עצמו, ויבוצעו פסי האטה ומעברי חציה נגישים, בצורה שתאפשר זרימת תנועה לצד שמירה על בטחון הולכי הרגל, זאת לאחר שכמה וכמה מקרים של 'כמעט' תאונה שארעו בו, או של תאונות שב"ה הסתיימו ללא נפגעים.
לסיום, הרב שוק מבקש להודות לרה"ע יחיאל לסרי שגילה הבנה ונכונות לאורך כל הדרך והנחה את הצוות המקצועי בעיריה לקדם את תכנית השדרוג בעלות של מיליונים. "זו תכנית מתמשכת בעלת כמה שלבים. רה"ע לסרי מסייע לקדם אותה מתוך ראיה כוללת של צרכי התושבים".
הורים, השגיחו על הילדים!
למה הילד שלכם מתעכב בדרך? עסקנים בקשו לעורר את תשומת לב הורי הילדים המתגודדים באזור העבודות, להשגיח על הילדים לבל יכנסו לתחום העבודות בו חולפים כלים כבדים ושוהים בו עובדים. "ישנם ילדים שמסיטים את הגדרות ונכנסים פנימה. הדבר מהווה סכנה לגוף ולנפש", אומר מחנך שחלף במקום וביקש לעדכן את ההורים ולבקש מהם כי ישגיחו על ילדיהם.
מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]