מסתמן: הועדה המחוזית תאשר להפקדה את תכנית רובע י"ד
10.11.22 / 10:43
הועדה המחוזית לתכנון ובניה צפויה לאשר את תכנית רובע י"ד לבניית כ-8,000 יחידות דיור בפאתי הדיונה הגדולה באשדוד * האם הציבור החרדי ייהנה ממנה? * במקביל תוכרז הדיונה כשמורת טבע
זה עדיין לא רשמי, אך מסתמן שתכנית רובע י"ד לבניית כ-8,000 יחידות דיור בפאתי הדיונה הגדולה באשדוד, תאושר להפקדה על ידי הועדה המחוזית לתכנון ובנייה.
הדיון על התכנית התקיים השבוע במשרדי הועדה בבאר שבע, בהשתתפות נציגי עיריית אשדוד וכן הגופים הירוקים - שכאמור התנגדו נחרצות לקידום התכנית.
מהפרטים הידועים עד כה, עולה כי הועדה המחוזית רואה בחיוב את קידום התכנית, שתוסיף אלפי יחידות דיור ברובע, אך במקביל לאישור התכנית תקודם תכנית להכרזה על הדיונה הגדולה כשמורת טבע.
הכרזה שכזו תמנע את המצב שקורה היום במקום, כאשר רכבי שטח מקיימים במקום פעילות ענפה, בעיקר בשישי שבת, תוך פגיעה בטבע.
מבחינת תושבי אשדוד הרי שמדובר בבשורה כפולה, גם אישור אלפי יחידות דיור לטובת צעירי העיר, וגם שמירה על הדיונה הגדולה. עם זאת, דווקא מבחינתו של הציבור החרדי בעיר אין בו עדיין בשורה. שכן, לפחות למיטב ידיעתנו לא דובר כלל על בניה של דירות שיהיו מיועדות לציבור החרדי, כך שמצוקת הדיור של הציבור החרדי בעיר אינה קרובה עדיין לפתרון.
ועדיין, ככל הנראה השמחה עוד מוקדמת. משיחה שערכנו עם חברת המועצה, שרון מרק, עולה כי הדרך עוד ארוכה. אמנם, דרישת 'הירוקים' ככל הנראה תתקבל ומספר הדירות לא יעבור את ה-5000, וזאת בכדי שהבניה לא תחרוג מה'קו האקולוגי' כשכך הנזקים לשטחי הדיונה יהיו מינימליים. אך גם לאחר מכן ישנה עוד דרך ארוכה שכוללת אישורים והתנגדויות, כך שסביר להניח שהמון חולות עוד ינדדו במרחבי הדיונה עד שהטרקטור הראשון יעלה על הקרקע.
ההיסטוריה של רובע י"ד - שאמור היה להיות מהרבעים הגדולים בעיר - למה הוא בוטל בזמנו וכיצד חזר לחיים
רובע י"ד נמצא מזרחית לרובע י"ג ודרומית לרובע המיוחד (בית החולים, מד"א וכו).
שטחו כשטחו של רובע י"א. הבעיה שלו שהוא חולש על פארק החולות והדיונה הגדולה ולכן בשנות ה90 החלו להפעיל הירוקים לחץ מסיבי לבטל תכנית זו. הטענה שלהם הייתה שרובע י"ד יגרום לכך שחול מהים לא יזין את הדיונה הגדולה ולכן היא עלולה להיפגע.
בעקבות הלחץ הציבורי אותו הובילו החברה להגנת הטבע באשדוד וקמפיין של עיתון כל הדרום, הוחלט בשנת 1996 בישיבת מועצת העיר, שלא לבנות את רובע י"ד ואף חלק נכבד מרובע ט"ז, כמו כן קוצץ קצהו של רובע י"ג ותוכנית מתאר חדשה הוכנה לעיר עם המלצה לשמר את החולות.
התגלית:
מאז 1996 ועד היום, כל הגורמים הרלוונטיים, כולל בעיריית אשדוד, הירוקים ואף במשרד השיכון, היו משוכנעים שהגולל נסגר על הרובע ומעולם לא יהיה ניתן לבנות בו עוד...
בדיוק 20 שנה לאחר מכן, כשמצוקת הדיור בעיר חונקת, החליטו במערכת אשדוד נט לחקור את הנושא לעומק מתחושת בטן בלבד שאולי.... במעקב אחרי כל הליכי הביטול של של הרובע. "הופתענו לגלות", סיפרו, "שאותה ההחלטה מ-1996... לא בתוקף (שכן תוכנית מתאר גוברת על החלטות ועדה מחוזית ורק בחתימת שר ניתן לבטלה) ולכן השטח עדיין אפשרי וזמין לבניית רובע חדש וגדול בעיר!"
תחקיר אשדוד נט מצא כי התוכנית של שנת 1996 לביטול הרובע והפכיתו לפארק חולות, אומנם אושרה בועדות אבל... השר הממונה (משום מה) לא חתם על התוכנית - מה שלא יצר לה תוקף....מכאן שניתן להחיות את רובע י"ד (20 שנה אחרי) ואף להרחיב את רובע ט"ז באשדוד.
תוצאות התחקיר של אשדוד נט הועברו לראש העיר ומנכ"ל העירייה שקפצו על המציאה והחלו לקדמו
בעירייה הפשילו שרוולים:
העורך הראשי והמו"ל של אשדוד נט, אייל בן שמחון, פנה לאילן בן עדי מנכ"ל העירייה והסב את תשומת ליבו לגילוי. בן עדי התייחס בכובד ראש ראוי לציון למידע, ערך בדיקה מהירה ומקצועית משלו אצל כל הגורמים הרלוונטים, קיים ישיבה בהולה במשרד השיכון ושמח לאשר כי אכן לעיר אשדוד (ששטחי הבנייה בה לכאורה אזלו), יש רובע חדש זמין לבנייה מהירה! מאז עבדו במרץ בעירייה על התוכנית ואף אשרו אותה עקרונית בועדות המקומיות.
הירוקים מתנגדים
לעומת העירייה, הירוקים מבקשים להפוך את הרובע לשמורת טבע ולהעבירו לשליטת רשות הטבע והגנים והם מתכוונים לצאת למלחמה כדי שהוא ישאר אזור חולי. הם הגישו השבוע תוכנית זו לעירייה שדחתה אותה על הסף.
הטענה הנגדית היא שיש מספיק שטח חולי (כ40 אלף מ"ר מרובע יד ודרומה לאשקלון) לעומת מצוקת הדיור שחונקת את הצעירים בעיר אשדוד והצורך בכניסה ויציאה נוספת לעיר.
צבי צילקר ז"ל שביטל ב 1996, בירך ב 2016 (20 שנה אחרי) את ממצאי התחקיר:
מי שהיה ראש העיר בתקופה בה בוטל הרובע, אמר שהוא יתמוך היום בהחלטה להוציא אותו לפועל עקב הגילוי שהוא עדין זמין לבנייה. בשיחה עם עורך האתר אשדוד נט אמר בזמנו צילקר ז"ל -
"זאת בשורה גדולה לעיר. כל הכבוד לך על הרעיון והגילוי. מדובר בפיתרון האמיתי היחידי לבנייה משמעותית באשדוד! מה שהיה נכון לשנות ה90, לא נכון היום ואני אברך כל יוזמה למימוש התגלית".
למי שייכת הקרקע?
וזה בעצם הכי חשוב: הקרקע של כל האזור שייכת למדינת ישראל ולכן בכוחה להוציא לפועל את מתחן המגורים בשיטת הפרוייקט למשתכן לזוגות צעירים במחירים שפויים מאוד!
מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]