בקרוב זה קורה: הצצה למערכת הלייזר הראשונה בעולם שתגן עלינו מטילים
30.01.25 / 10:14
בעוד מספר חודשים תכנס לשרות מבצעי מערכת ההגנה האווירית באמצעות לייזר, "מגן אור", מערכת היירוט בלייזר הראשונה מסוגה בעולם. מה אנחנו עדין לא יודעים על המערכת שמביאה עימה מהפכה בהגנה האווירית העולמית? האם נמצא הפתרון לעקוף את האטמוספירה ולשמור על הלייזרים חזקים כפי שהיו כשנורו?
מדינת ישראל ממשיכה להדהים את העולם בפיתוח טכנולוגיות שהיו נשמעות עד לא מזמן דמיוניות עד לא אפשריות.
אבל הנה, מגן אור, מערכת לייזר רב־עוצמה להגנה אווירית מהקרקע, נגד איומים אוויריים (רקטות, פצצות מרגמה, כלי טיס בלתי מאוישים, וטילי שיוט) נכנסת לפעילות מבצעית בצה"ל כבר במהלך החודשים הקרובים.
מי שמוביל את הפרויקט הם - המינהל למחקר פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון, יחד עם רפאל (שהיא המפתחת הראשית) ואלביט.
איך פועלת המערכת?
הקרן חותכת את פלדת הטיל, חודרת לראשו ופוגעת בחומר הנפץ בעוצמה גדולה, כך שהוא מתפוצץ.
המערכת מהווה פריצת דרך טכנולוגית בקנה־מידה עולמי, בהספק הגבוה שלה: 100 קילו־וואט. ההספק משקף את עוצמת הקרן שככל שחזקה יותר, כך האיומים שהיא יכולה להתמודד איתם רבים יותר.
מגן אור הוכיחה את יכולותיה בסדרת ניסויים, כשהיא מיועדת להוות מערכת משלימה.
כיפת ברזל נועדה ליירוט לאיומים רקטיים בטווח של 40 ק"מ, ואילו מגן אור מיועדת להוות מערכת משלימה בטווח של עד 10 ק"מ. אולם עד עתה מערכת הלייזר נוסתה לטווח של עשרות קילומטרים, וממשיכים לשפר את הטווח שלה.
המערכת תחליט בעצמה באופן אוטומטי מהו המיירט שרלוונטי לאיום, כיפת ברזל או מגן אור.
לפי דיווחים, ישנן עשר סוללות כיפת ברזל שפרוסות ברחבי המדינה. הצורך בשילוב הלייזר לצד כיפת ברזל הוא עבור גיבוי האחד של השני, גם מבחינת המגבלות הצפויות של מגן אור.
המערכת מאפשרת גם הגנה על כוחות קרקע במהלך תמרון כשהיא יכולה להיות מותקנת על גבי רכב שנע עם הכוחות או מגן עליהם ממרק סביר.
בנוסף לגרסה היבשתית, קיימת גם גרסה ימית של המערכת המיועדת לנטרול איומים ימיים.
חיסכון משמעותי בעלויות
היתרונות המשמעותיים שתספק מגן אור טמונים בסיוע למערך ההגנה האווירית וחיסכון משמעותי בעלויות. יירוטים באמצעות כיפת ברזל מוערכים בכ־30 אלף דולר לכל אחד, ולפחות את חלקם תוכל להחליף מגן אור, שעלות כל ירוט שלה הוא שקלים בודדים (עלות החשמל). למגן אור יש מחסנית בלתי מוגבלת, כאמור בעלות כמעט אפסית ליירוט.
אחד החסרונות של לייזר הוא שמזג אוויר מעונן, אביך או ערפל מגבילים את פעילותו ומשפיעים על יעילותו.
כמו כן, הלייזר עובד בטור ועובר מטרה־מטרה. לכן, אם יש מטח, ניתן לטפל באיום אחד בלבד בכל פעם.
המערכת משגרת מאות אלומות זעירות בגודל של מטבע לעבר המטרה. כשמזהים פגיעה של קרן אחת בעזרת השתקפות טלסקופית, אלומות נוספות מופנות למטרה - ומיקוד האנרגיה מביא ליירוט מהיר של המטרה.
מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]