הסוף לריחות הרעים מבערת הר הפסולת באזור התעשייה הצפוני באשדוד?
13.08.23 / 13:15
במשרד להגנת הסביבה זימנו לשימוע את בעלי קבוצת טלאור כראדי שמפעילה את אתר הפסולת הבלתי חוקי שגורם לא אחת למפגעים סביבתיים בשל בערה שפרצה בהר של פסולת. בעקבות האכיפה במקום, מפעילי האתר יחלו בכיבוי ופינוי הר הפסולת הבוער. בשימוע הם נדרשו להסדיר את הליקויים באתר ונאסרה העבודה במקום עד להסדרת ההיתרים והרישיונות כדין
ברחוב כוכב הים באזור התעשייה הצפוני שבאשדוד, בשטח עיריית אשדוד, פועלת תחנת מעבר בלתי חוקית לפסולת ומפעל מיחזור וטיפול בפסולת בבעלותה ובהפעלתה של קבוצת טלאור כראדי.
ממצאי סיורים שנערכו במספר מועדים בשטח תחנת המעבר מעידים כי תחנת המעבר פועלת ללא רישיון עסק, ללא היתרי בנייה וללא תשתיות נדרשות למניעת מפגעים סביבתיים, תוך הפרה של מספר חוקים ותקנות סביבתיות.
בעקבות ממצאי הסיורים, הוציא המשרד להגנת הסביבה התראה וזימון לשימוע לבעלי קבוצת טלאור כראדי. במהלך השימוע דרש מנהל המחוז מבעלי הקבוצה להסדיר את הליקויים שהתגלו ואסר על העבודה במקום עד להסדרת ההיתרים והרישיונות כדין.
במקביל, המשטרה ירוקה של המשרד להגנת הסביבה, יחד עם גופים נוספים, פתחה בחקירה פלילית כנגד בעלי תחנת המעבר ומפעיליה.
בסוף חודש מארס 2023 פרצה בתחנת המעבר שריפת פסולת גדולה אשר בעקבותיה הוציא מנהל מחוז דרום צו הפסקה מנהלי לפי חוק רישוי עסקים, צו למניעה ולצמצום זיהום אוויר לפי סעיף 45 לחוק אוויר נקי וצו לסילוק מפגע לפי חוק למניעת מפגעים לקבוצת כראדי.
בהוראות הצו נדרשו לפעול מיידית לכיבוי השריפה וכן לפנות את כלל הפסולות באתר, שכמותן הוערכה בכ-50 אלף קוב, בהקדם האפשרי ולא יאוחר מאמצע חודש אוגוסט. עד כה, מפעילי האתר כיבו את הבעירה הגלויה וכיסו את הר הפסולת בעפר.
כמו כן, מפעילי האתר פינו מהאתר פסולות שנקלטו שלא כדין כולל כ-6,000 טון פסולת בניין, פסולות מתכת, בקבוקים וכד'.
עם זאת, ממצאי סיורים שנערכו במועדים שלאחר השריפה העידו כי השריפה לא כובתה לחלוטין וכי הפסולת בתחנת המעבר בוערת בעירה פנימית וגורמת למפגעים לתושבי הסביבה. צו ההפסקה המנהלי הוארך וניתן תוקף להסכמה על ידי בית המשפט.
בעקבות הגברת האכיפה מפעילי האתר צפויים להתחיל בתחילת השבוע הקרוב בכיבוי ופינוי הר הפסולת הבוער. העבודות צפויות להימשך עד כחודשיים ובמהלכן ייתכן ויגרמו פליטות של מזהמים וריח מהאתר. הודעה בנושא הועברה לעיריית יבנה ולתושבים.
פעולות האכיפה מול תחנת המעבר של קבוצת טלאור-כראדי מצטרפות לפעולות שהמשרד ביצע מול מכון טיהור השפכים של חברה אדמה אגן ומכון טיהור השפכים העירוני של תאגיד יובלים באשדוד אשר מהווים גם הם מקור לריח לסביבה.
לאחר התראה ושימוע שנערך לחברת אדמה-אגן, החברה הוסיפה למט"ש התעשייתי מסנני פחם לנטרול הריחות וחיברה מתקנים ומכליות למערכת הטיפול בפליטות. כתוצאה מכך חלה הפחתה משמעותית בפליטות הריח מהאתר. כמו כן החברה רוכשת מחמצן תרמי (RTO) לטיפול במפגעי הריח והיא צפויה להשלים התקנתו במהלך השנה הקרובה.
גם המט"ש העירוני של תאגיד יובלים ביצע פעולות לצמצום הריחות הנפלטים ממנו וזאת לאחר התראה ושימוע שנערך לו על ידי המשרד להגנת הסביבה. במט"ש הוקם מבנה חדש וסגור לטיפול ראשוני בשפכים הנקלטים במט"ש (הקמת המבנה השולמה בחודש יולי 2023).
טרם הקמת המבנה טיפול הקדם בוצע באוויר הפתוח. כמו כן, יישום נוהל תפעול למאגר ויסות השפכים על מנת להביא למינימום את היווצרות מטרדי הריח כתוצאה מפעילות המאגר.
"המשרד להגנת הסביבה יחד עם איגוד ערים לאיכות סביבה אשדוד חבל יבנה ימשיך לפקח באדיקות על ביצוע דרישות הצו לטלאור כראדי, מבצע סיורים שוטפים בתחנת המעבר ועוקב אחר תלונות הריח המתקבלות מתושבי הסביבה ובכל מקרה פועל המשרד להגנת הסביבה למיצוי סמכויותיו לטובת הסרת מפגעים הנגרמים כתוצאה מפעילות תחנת המעבר. המשרד ימשיך לפעול למיגור מטרדי הריח לציבור ולהוצאתו לפועל של הצו" - נמסר.
במסגרת בדיקות סביבתיות שערך המשרד להגנת הסביבה בחודשים האחרונים ביבנה ובסביבה, באזור בו מתקבלות תלונות על מטרדי ריח, תוצאות המדידה עד כה ב-14 סבבי מדידה הצביעו על ריכוזים נמוכים העומדים בערכי סביבה.
במדידות אלו נמצא ריכוז גבוה של מימן גופרי ביום מדידה אחד היכול להעיד על מקור מטרד הריח (89% מעל ערך היעד החצי-שעתי) ועליות מעל ערך היעד היממתי של פורמאלדהיד, כפי שמתגלה בבדיקות רבות ברחבי הארץ.
כמו כן, במדידות רציפות שנערכו בשכונת נאות שמיר ביבנה, נמצאו עד כה ריכוזים נמוכים מאד, ובמרכז יבנה מוצבת תחנת ניטור רציף קבועה וגם בה נמדדת איכות אוויר טובה. נוסף על כך, נתוני תחנות הניטור באשדוד ובחבל יבנה לא מצביעות על ריכוזים החורגים מערכי הסביבה.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "ההפרות המתמשכות של החברה גרמו למפגעי ריח וזיהום אוויר וכן לפגיעה באיכות החיים של תושבי האזור. המשרד להגנת הסביבה ימשיך לפעול באמצעות כל הכלים האכיפתיים והמנהליים העומדים לרשותו, עד להסרה מלאה של המפגעים, לטובת בריאות הסביבה והתושבים".
מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]