אשדוד מהערים הכי איטיות בהוצאת היתרי בנייה
07.05.23 / 17:00
להוצאת היתרי בנייה באשדוד נדרשים 1131 יום, הממוצע בישראל הוא 400 יום— בעוד במדינות ה-OECD נדרשים 150 יום בלבד
איזה בעל דירה ברבעים החרדיים לא חשב או עסק בהוצאת היתר בניה? ובכן, מתברר כי באשדוד המצב לא מרנין: על רקע דיונים המתקיימים בוועדת הפנים של הכנסת, העוסקים בהפעלת רפורמת היתרי הבנייה, שנועדה לקצר ולייעל את תהליך הוצאת ההיתרים, התאחדות הקבלנים בוני הארץ חושפים את העיכובים בהוצאת היתרי בנייה, התורמים לעליית מחירי הדירות:
העיר שמובילה את הסחבת בשלטון המקומי היא רמת גן, שבה הוצאת היתר בנייה אורך 58.1 חודשים בממוצע — 4.84 שנים. אחריה ברשימה נמצאות רעננה, אשדוד וראשון לציון, שבהן הזמן הממוצע הנדרש להוצאת היתר בנייה הוא כ-3.1 שנים. שזה כמעט פי 3 זמן מהממוצע הארצי שהוא 1.1 שנים.
האם הרפורמה תביא איתה את השינוי המיוחל?
על פי הרפורמה, סמכויות למתן היתרים יועברו מהרשויות המקומיות לאדריכלים מורשים. כתוצאה מכך, לפי ההערכות בענף, יקוצרו ההליכים בחצי.
הרפורמה קודמה תחת הכותרת "רישוי עצמי", היא אושרה בחוק ההסדרים הקודם, והיא ניתנת להפעלה באופן וולונטרי על ידי הרשות המקומית.
על פי החוק, תוענק סמכות לאישור תוכניות בנייה לאדריכלים בעלי ניסיון של חמש שנים לפחות, ואם הגישו לפחות חמש בקשות להיתר שסך הבנייה בהן לא יפחת מ-5,000 מ"ר.
האדריכל המורשה יהיה אחראי על מתן ההיתר, מתן אישור תחילת עבודה ומתן תעודת גמר. הפרויקטים המותרים לרישוי עצמי הם בגובה של עד 29 מטר, ומיועדים למגורים בלפחות 80% מהם.
אישור הרפורמה לא הביא עד כה לתוצאות משמעותיות. מרבית הרשויות המקומיות לא אימצו את מנגנון הרישוי העצמי, והאדריכלים חששו שהרפורמה מטילה עליהם סמכויות ואחריות גדולה מאוד, ללא הגנה ביטוחית מספקת.
"מרבית הרשויות שהחליטו לא לאמץ את הרישוי העצמי או לא לאפשר את זה בכל מקום, בעיקר ביקשו זמן לעשות עבודה פנימית ולדייק איפה ואיך מתאים לאפשר את זה", אמרה מאיה קרבטרי, מנהלת מחלקת תכנון ובנייה, קיימות ואקלים בפורום ה-15, שמאגד את הרשויות האיתנות.
"אנחנו לא נגד הרעיון, אנחנו נגד החופזה ונגד האופן הבלתי אחראי שבו רוצים ליישם את הרפורמה", הוסיף איתן אטיה, מנכ"ל הפורום. "יש לאפשר לנו תחילה לבצע פיילוטים בכמה עיריות, בתחום או במספר מצומצם של תחומי בנייה ורישוי, ולהסיק מזה מסקנות". הפורום הציע בין השאר לדחות את הפעלת הרפורמה בשנה, ל-2025.
לעומת ראשי הרשויות, הקבלנים תומכים ברפורמה המוצעת. "התהליך נועד למנוע את המשך הסחבת הבלתי נסבלת שתוצאותיה זועקות לשמיים. הרשויות המקומיות לא מסוגלות לספק את השירות הבסיסי של הוצאת היתר בנייה בזמן סביר, וכתוצאה מכך הן פוגעות בתושבים, ברוכשי דירות ובענף הבנייה והתשתיות", אומר ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ. "יש לחייב את העיריות לאפשר לקבלן רישוי עצמי בידי אדריכל שהמדינה הכשירה לשם כך. רישוי עצמי הוא חלק אינטגרלי מניהול הליך בנייה תקין בארצות מערביות רבות. מדובר בחיסכון של זמן וכסף אדיר שמתבזבז כיום בהמתנה של שנים לאישור טכני לביצוע תוכנית שאושרה מזמן".
מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]