עד להקמת מבנה הקבע המפואר: בית הכנסת 'חסד לאביעד' בלב רובע ז' חנך את משכנו הזמני



לאחר שהתפנה ממקומו בשל העבודות להקמת המתנ"ס הורה בית המשפט לעיריה לאפשר את העתקת בית הכנסת 'היכל יסוד ושורש העבודה – חסד לאביעד' למקומו הזמני לצד טיפת החלב ברח' שמאי | איך זה קרה?

היכל בית הכנסת הזמני

הגיעו אל המנוחה, אם כי טרם אל הנחלה: בשבוע  האחרון נחנך מבנה בית הכנסת 'יסוד ושורש העבודה – חסד לאביעד' במקומו הזמני שברח' שמאי.

מדובר במבנה שבו אמור לשהות בית הכנסת במהלך השנתיים הקרובות, עד להשלמת המבנה הקבוע והמפואר לצד המתנ"ס שצפו להיבנות אף הוא ברח' הלל.

בית הכנסת 'יסוד ושורש העבודה – חסד לאביעד' הוקם לפני כ-25 שנה, עם הקמת השכונות המזרחיות ברובע ז', בידי ר' מיכאל אלמלם, מנכ"ל 'דף הבית' ומי שעומד עד היום בראש עמותת בית הכנסת.

שמו 'יסוד ושורש העבודה' על שמו של רבי אלכסנדר זיסקינד בעל ה'יסוד ושורש העבודה' ניתן לו בידי אלמלם, שרואה במחברו של ספר קדום זה את מורו ורבו. בהמשך נקרא בית הכנסת 'חסד לאביעד' על שמו של הבחור אביעד אלמלם ז"ל, בנו של מיכאל שיבלחט"א, שנהרג בתאונה קטלנית והוא בן 18.

מקום תורה ותפילה לעילוי נשמתו. אביעד אלמלם זל אצל הגר"ח קנניבסקי זי"ע

מאז הוקם בית הכנסת הוא הפך לסיפור של הצלחה. במקום קיימים שיעורי תורה לאורך כל שעות היום, לצד כוללי אברכים (אחד מהם של חסידי גור), כולל בוקר וכולל ערב שפועלים בין כתליו. סביבו התגבשה קהילה של מתפללים שרואים בבית הכנסת את ביתם השני, כאשר הם באים אליו מהרובע ואף מחוץ לו. הצלחתו של המקום נזקפת לזכות העומדים בראשו, ר' מיכאל אלמלם, ר' אשר קיסוס ור' אורן שמחי, ורב בית הכנסת הרה"ג רבי יהודה חי בטוב שליט"א , גאון בעל שיעור קומה תורני, המאציל מהודו ומתורתו על בית הכנסת ומתפלליו.

במהלך השנים הוכנסו לבית הכנסת שלושה ספרי תורה מפוארים. אחד מהם הוכנס בידי ר' מיכאל לעילוי נשמת בנו אביעד ז"ל, וספר תורה נוסף נכתב בידי ר' אורן שמחי לעילוי נשמתה של אשתו ראומה ע"ה שנפטרה אף היא בדמי ימיה.

לאחרונה זכה בית הכנסת להקצאה ברח' הלל, בשטח שבו צפוי להיבנות מתנ"ס 'מעלה'. עם תחילת העבודות נדרש בית הכנסת להתפנות ממקומו והמתפללים עשו מאמצים רבים לאתר מקום זמני שאליו יהיה ניתן להעתיק את בית הכנסת וכך להמשיך את פעילותו גם בתקופת הבניה. בסופו של דבר נמצא מקום הולם, בשטח החניה של מבנה טיפת החלב ומש"ק רובע ז', והעבודות להקמת במנה הזמני החלו.

עם זאת, העבודות נתקלו בקשיים רבים לאחר שמספר גורמים יצאו נגד הקמת בית הכנסת, מה שגרם לעיריה להתערב ולהוציא צו עצירת עבודות. למרות זאת, הנהלת בית הכנסת המשיכה בעבודות הבניה, עד לקבלת צו הפסקת עבודה.

"קיבלנו צו התייצבות לבית המשפט", מספר אלמלם, "ואני הגעתי לבית המשפט שם שטחתי בפני השופט דברים כהווייתם. סיפרתי שהתפנינו מיוזמתנו מהמקום בו שכן בית הכנסת עד כה רק בכדי שכך נוכל לאפשר את הקמת המתנ"ס שמשרת 3,000 מילדי הרובע, וכל שאנו מבקשים הוא מקום זמני לשם נוכל להעתיק את פעילות בית הכנסת עד להעברתו למקומו הקבוע".

לשמחתם של המתפללים קיבל בית המשפט את עמדת בית הכנסת במלואה, והוא הורה לעיריית אשדוד להסדיר פתרון הולם לביה"כ גם בתקופת הביניים. בסופו של דבר התקבל האישור וכך הוקם מבנה זמני אך מפואר שבו תתנהל פעילות בית הכנסת עד להשלמת מבנה הקבע.

"התודה", אומר אלמלם, "מגיעה לידידי ממ"ק רה"ע ר' אבי אמסלם, שלאורך כל הדרך תמך ותומך ובזכותו התאפשר לנו להגיע אל ההסדר. אמסלם דבק בעמדה שלא רק לציבור האשכנזי מגיעים שטחים ברובע ז' אלא גם לציבור הספרדי, והוא יישם זאת הלכה למעשה. תודה מיוחדת מגיעה גם לראש העיר ד"ר לסרי שפעל אף הוא מאחורי הקלעים בכדי לאפשר את המשך פעילות בית הכנסת, אך בעיקר לראשל"צ, הגאון רבי דוד יוסף שליט"א, שלאורו אנו הולכים ובזכות ברכתו זכינו להגיע אל המנוחה, כשאנו מקווים שבקרוב נזכה להגיע גם אל הנחלה".

 

 

מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה