חיוך בריא מתחיל בחניכיים – מה שאתם חייבים לדעת
29.05.25 / 08:12
הרבה אנשים מקפידים לצחצח שיניים, שוטפים עם מי פה ואפילו מבקרים אצל השיננית – אבל מתעלמים מאיתותים שמגיעים מהחניכיים. נפיחות, דימום קל בזמן הצחצוח, ריח רע מהפה או תחושת לחץ קלה – כל אלה נחשבים ל"לא נורא" עד שהבעיה מתפתחת למחלת חניכיים של ממש. בניגוד לשיניים, החניכיים לא כואבות ברוב המקרים, ולכן הבעיה מתקדמת בלי התרעה.
חניכיים בריאות הן לא רק עניין של אסתטיקה – הן קריטיות ליציבות השיניים ולעמידות השתלים, אם קיימים. אם אתם מרגישים שמשהו "לא תקין" באזור החניכיים, לא כדאי לדחות את הבדיקה. טיפול מוקדם מונע נזק בלתי הפיך ודורש פרוצדורות פחות פולשניות.

מה זה הקצעת שורשים, ולמי זה נועד?
הקצעת שורשים היא טיפול שמיועד לנקות לעומק את שורשי השיניים, בעיקר כשיש הצטברות של אבנית ודלקת מתחת לקו החניכיים. מדובר בפרוצדורה נפוצה, לא ניתוחית, שבמהלכה מנקים את החלק הפנימי של שורש השן מאבנית, חיידקים ורקמות מודלקות. זהו שלב הכרחי כשיש דלקת חניכיים מתקדמת (פריודונטיטיס), והוא משפר את הסיכוי לייצב את מצב החניכיים ולהימנע מהחמרה שתוביל לניתוח.
ההליך נעשה בהרדמה מקומית, לרוב על ידי שיננית מוסמכת או מומחה חניכיים , בהתאם לרמת המורכבות. ברוב המקרים יש צורך בכמה פגישות – אחת לכל רבע פה – כדי לאפשר ריפוי הדרגתי. לאחר ההקצעה חשוב במיוחד להקפיד על היגיינה אורלית יומיומית ולהגיע למעקב אצל רופא שיניים או מומחה.
מתי אין ברירה וצריך ניתוח חניכיים?
אם המחלה מתקדמת, יש נסיגת חניכיים משמעותית או כיסים עמוקים סביב השיניים – הקצעת שורשים כבר לא תספיק. ניתוח חניכיים נדרש כאשר רקמת החניכיים והרצועות שמחזיקות את השן נהרסו, ויש צורך בחשיפת השורש וניקוי כירורגי של האזור.
המטרה של הניתוח היא לעצור את התקדמות המחלה, להסיר חיידקים מהאזור העמוק ולבנות מחדש את התמיכה סביב השן – לעיתים באמצעות השתלת עצם או חניכיים.
ישנם סוגים שונים של ניתוחי חניכיים: ניתוח להסרת כיסים, ניתוח רגנרטיבי (שמנסה לבנות מחדש את הרקמות), או ניתוח לשחזור קו החניכיים מטעמי אסתטיקה. ההחלטה על סוג הניתוח מתבצעת רק לאחר אבחון מקצועי, לרוב על ידי מומחה חניכיים שמוסמך לבצע טיפולים מתקדמים בתחום.
מה ההבדל בין רופא שיניים כללי לבין מומחה חניכיים?
מומחה חניכיים הוא רופא שיניים שעבר התמחות מתקדמת של כ־4 שנים בטיפול במחלות חניכיים ובשיקום רקמות תומכות. לא כל רופא שיניים יודע לאבחן או לטפל נכון במצבים מורכבים כמו ספיגת עצם, נסיגת חניכיים או אובדן אחיזה של שתלים דנטליים.
מומחה מבצע בדיקות עומק (כולל מדידת כיסים), בונה תוכנית טיפול אישית, ולעיתים משלב טיפולים כירורגיים ואסתטיים. אם אתם כבר סובלים מדימום כרוני, ריח רע או תזוזת שיניים – אל תסתפקו בחוות דעת כללית. גשו לאבחון מקצועי אצל מומחה, שיידע לשלב בין רפואת חניכיים לבין שיקום הפה לטווח הארוך.
שאלות נפוצות
האם הקצעת שורשים כואבת?
ההליך מתבצע תחת הרדמה מקומית. בזמן הטיפול לא מרגישים כאב, אך לאחר מכן עלולה להופיע רגישות קלה שיכולה להימשך כמה ימים. שימוש במשככי כאבים לפי הצורך, תזונה רכה ושמירה על היגיינה – יסייעו להחלמה מהירה.
מה קורה אם לא מטפלים בדלקת חניכיים?
מחלת חניכיים לא נעלמת מעצמה. היא עלולה להתקדם לכדי ספיגת עצם, אובדן שיניים, פגיעה בשתלים קיימים ואף קשורה לבעיות רפואיות כלליות כמו סוכרת לא מאוזנת ומחלות לב. טיפול מוקדם חיוני לשמירה על הבריאות הכללית.
האם אפשר לשחזר חניכיים שנסוגו?
במקרים מסוימים, כן. קיימים ניתוחים להשתלת רקמת חניכיים או לשחזור קו החניכיים, בעיקר באזורי חיוך. חשוב להבין שלא בכל מקרה ניתן להחזיר את המצב לקדמותו, ולכן עדיף למנוע את הנזק מאשר לנסות לתקן אותו לאחר מעשה.
בריאות החניכיים היא הבסיס של כל טיפול שיקומי ואסתטי בפה. היא לא נראית לעין – אבל כשמשהו משתבש, זה משפיע על כל מערכת השיניים. אם אתם חשים שמשהו לא תקין, אל תחכו. גשו להיבדק, בקשו חוות דעת של מומחה חניכיים, ואל תתפשרו על בריאות הפה שלכם.
מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]