כשהצדק הופך לנטל: האם חקירת נתניהו מצדיקה פגיעה בבטחון המדינה?



היום החלה החקירה הנגדית במשפט נתניהו, וזו נקודת הזמן שבה עו"ד אלי נכט מבקש לעצור ולחשוב לרגע: חקירות  נתניהו בעיצומה של מלחמה: מתי הצדק הופך לנטל על המדינה?

עו"ד וסגרה"ע אלי נכט. יח"צ
בישראל, היכולת לחזור לשגרה במהירות היא תכונה שמגדירה אותנו כעם. המעבר החד בין מצבי חירום לחיים רגילים – בין מתקפות טילים להופעות מוזיקה, בין יום הזיכרון ליום העצמאות – הפך לחלק בלתי נפרד מהמציאות הישראלית. אך האם בכל מצב נכון לנהוג כך?
אני לא נמנה עם חסידיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, אך כאשר אני רואה אותו מתייצב על דוכן העדים בעיצומה של מלחמה רב-זירתית, בעוד שהמדינה עסוקה במאבקים קיומיים ובניהול משברים מול העולם – קשה לי שלא לתהות: האם מערכת המשפט מבינה את גודל האירוע ההיסטורי שבו אנו נמצאים?

 
המשפט בעיצומה של מלחמה – מחיר כבד לניהול המדינה
כדי להעיד בבית המשפט, כל עורך דין פלילי יוכל להעיד על כך, יש צורך בהכנה אינטנסיבית. חקירות נגדיות אינן עניין של מה בכך, ודורשות ימים ושבועות של הכנות מדוקדקות. במקרה של ראש ממשלה המנהל מלחמה, הזמן הפנוי לכך פשוט לא קיים.
בימים שבהם ישראל מתמודדת עם לחימה בדרום ובצפון, עם סוגיית החטופים, עם משברים מדיניים מול ארה”ב והאג, ואף עם מתיחות ביטחונית ביהודה ושומרון – כיצד ייתכן כי במקום להתמקד בנושאים הרי גורל אלו, נתניהו נאלץ לבלות שעות יקרות על ספסל הנאשמים?
אין זה משנה אם אתה תומך או מתנגד לנתניהו – השאלה המרכזית היא האם נכון, בשעה קריטית זו, לקיים הליכים משפטיים אשר מסיטים את ראש הממשלה מניהול המדינה? והאם דחייה במספר חודשים תשנה משהו באופן מהותי לצדק?
 
תדמית ישראל בעולם ובקרב אויביה – האם אנו פוגעים בעצמנו?
ההיסטוריה מלמדת כי חולשות פנימיות עלולות להתפרש כהזדמנות בעיני אויבינו. כבר נחשפנו לכך שאחת הסיבות לתזמון מתקפת ה-7 באוקטובר הייתה תחושת הפילוג והכאוס הפוליטי בתוך ישראל.
כעת, כאשר ראש ממשלת ישראל מתייצב שוב ושוב לחקירות ומשפטים בזמן שהוא אמור להוביל את המדינה ברגעי משבר, איזו תמונה אנו משדרים לעולם? האם הדבר מחזק את תדמיתנו כמדינה נחושה ומאוחדת, או שמא אנו מציגים בפני אויבינו חולשה שמספקת להם עידוד להמשיך ולפעול נגדנו?
 
פגיעה משולשת – מערכת המשפט, ניהול המדינה והביטחון הלאומי
 
קיום המשפט בעת הזו גורם לשלושה נזקים מרכזיים:
1. פגיעה בזכות להליך הוגן – לכל נאשם יש זכות להגן על עצמו בצורה מיטבית, במיוחד כאשר מדובר בתיקים תקדימיים. במקרה זה, הלחץ המוטל על נתניהו מונע ממנו הכנה ראויה.
2. פגיעה ביכולת לנהל את המדינה – ראש ממשלה אינו יכול להיות במקביל גם נאשם במשפט סבוך וגם מנהיג בזמן מלחמה. סדרי העדיפויות ברורים.
3. פגיעה בתדמית ישראל מול אויביה – שידור מסר של חוסר יציבות ופילוג פנימי בעת מלחמה משחק ישירות לידיהם של אויבינו.
 
לסיכום: הקרב נגד נתניהו – במחיר של פגיעה במדינה
 
נתניהו לא יישאר לנצח בתפקידו, ואם שואלים את דעתי מן הראוי שיפרוש בכבוד בסיום הקדנציה. עשרים שנה בשלטון זה לא בריא לאף מדינה ולא משנה מי האדם שעומד בראשה וכמה הוא מוכשר או לא. אולם ניהול המאבקים הפנימיים הללו וניסיון עריפת הראשים בזמן שמלחמה משתוללת סביבנו, אינה משרתת אותנו כאזרחי המדינה. וגם אם חלק גדול מהאוכלוסייה מאמין שיש צורך בהחלפת ראש הממשלה, האם נכון להילחם בו בכל מחיר, גם אם הדבר גובה מחיר יקר מהמדינה כולה?
 
בין אם אתה מתנגד או תומך בו, דחיית החקירות והמשפטים למועד רגוע יותר אינה חותרת תחת שלטון החוק – אלא דווקא מחזקת את היכולת של המדינה להתמודד עם האתגרים הקיומיים הניצבים בפניה.

מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה