הישג לעירית אשדוד: בוטל היתר פליטה לתחנת כוח במתקן ההתפלה באשדוד
09.06.25 / 11:43
בית המשפט המחוזי לעניינים מנהליים בירושלים קיבל עתירה של עיריית אשדוד, עיריית יבנה והארגונים הירוקים "שומרי הבית" ו"מגמה ירוקה", וביטל את היתר הפליטה שניתן לתחנת הכוח הסמוכה למתקן ההתפלה באשדוד. עיריית אשדוד: "נמשיך לפעול בכל האמצעים למען בריאות התושבים"

בית המשפט המחוזי לעניינים מנהליים בירושלים קיבל עתירה של עיריית אשדוד, עיריית יבנה והארגונים הירוקים "שומרי הבית" ו"מגמה ירוקה", וביטל את היתר הפליטה שניתן לתחנת הכוח הסמוכה למתקן ההתפלה באשדוד.
העתירה הוגשה נגד המשרד להגנת הסביבה בעקבות החלטתו להעניק היתר פליטה לתחנת הכוח, במסגרתו אושרה הפעלת שבעה מנועי בעירה פנימית. העותרים טענו כי ההיתר אושר תוך סטייה מהוראות חוק אוויר נקי וללא בחירה בטכנולוגיה המיטבית להפחתת פליטות מזהמים.
בית המשפט קבע כי ההיתר ניתן מבלי לבחון כנדרש אם הטכנולוגיה שנבחרה היא המיטבית בצמצום פליטות והפחתת זיהום אוויר מבין החלופות הקיימות. העירייה והאיגוד הצליחו להוכיח כי החלופה שנבחרה גורמת לזיהום עודף.
ראש העיר אשדוד דר' יחיאל לסרי: "נמשיך במאבק לא מתפשר לשמירה על איכות האוויר באזור התעשייה הצפוני, ולא ניתן להפוך שטח זה לחצר האחורית של מדינת ישראל. פסק הדין התקדימי הוא בשורה חשובה, והכרה בעמדת העירייה שסרבה לקבל את קביעת המשרד להגנת הסביבה לפיה אין הכרח לבחור בטכנולוגיית ייצור שהיא המיטבית בצמצום זיהום אוויר.
"עיריית אשדוד והאיגוד, בשיתוף פעולה עם המשרד להגנת הסביבה, מקדמים תוכנית לאומית להפחתת פליטות. כראש העיר אני מאמין שבסופו של דבר ההחלטה האמיצה של בית המשפט תסייע בהשגת יעדי התוכנית. אשדוד בתקופתי מובילה אסטרטגיה פשוטה - יותר אוויר נקי ופחות זיהום - כך עשינו וכך נמשיך, בכל האמצעים שברשותנו".
העתירה תקפה את החלטת המשרד להגנת הסביבה, להעניק היתר פליטה לתחנת הכוח בסמוך למתקן ההתפלה באשדוד, במסגרתו אושרה הפעלת שבעה מנועי בעירה פנימית. לטענת העירייה והאיגוד, יחד עם העותרים הנוספים, ההיתר אושר תוך סטייה מהוראות חוק אוויר נקי וללא בחירה בטכניקה המיטבית להפחתת פליטות מזהמים, כנדרש.
בית המשפט קיבל את העתירה, וקבע כי ההיתר ניתן מבלי לבחון, כנדרש, אם הטכנולוגיה שנבחרה היא המיטבית בצמצום פליטות והפחתת זיהום אוויר, מבין החלופות. העירייה והאיגוד אף הראו כי החלופה שנבחרה, היא שגורמת לזיהום עודף.
עיריית אשדוד מבהירה כי לא תאפשר הפעלה של תחנות מזהמות בשטח העיר ללא הליך תכנוני, סביבתי וציבורי שקוף, מבוסס מדע ומחויב לבריאות התושבים.
“אזור התעשייה באשדוד סובל מזה שנים ממפגעי אוויר – וההחלטה היא נדבך נוסף בתיקון העוול הסביבתי. נמשיך לעמוד על זכות תושבי העיר לאוויר נקי ובריאות תקינה.”
רומי אבן דנן, מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד–חבל יבנה: "אני מודה לד"ר יחיאל לסרי ראש העיר אשדוד, לעו"ד אופיר לסרי - יו"ר האיגוד הקודם, לכל ראשי הרשויות במרחב האיגוד אשר פועלים בראש ובראשונה לראיית טובת הציבור, לתושבי המרחב שהראו נחישות אמיצה, לשותפינו מהארגונים הירוקים וכמובן לעובדי האיגוד המקצועיים והמסורים.
"פסק הדין מחזק את החשיבות שבהליכי קבלת החלטות מבוססי מידע מקצועי ומעודכן.
אנו מאמינים כי בחינה מחודשת של הטכנולוגיות תוכל להבטיח את האיזון הנכון בין שמירה על בריאות הציבור, איכות החיים ואיכות הסביבה לבין צרכים תשתיתיים.
"פעלנו ונוסיף לפעול בכל הכלים העומדים לרשותנו – למען בריאות ואיכות חיי תושבי המרחב ואיכות הסביבה".
את העירייה והאיגוד ייצג בעתירה עו"ד אמיר ברק.
מעוניינים להגיב? לדווח ? צרו איתנו קשר במייל -[email protected]